Ризик смерті з причини відсутності у Facebook

Якщо маєш бурхливе життя на фейсбуці, то довше житимеш.

 

 

«Зв'язок між тривалістю життя і соціальними мережами, в які ми вплетені, вперше був доведений у 1979 р. і потім сотні разів підтверджений, — пояснює професор Джеймс Фоулер з Каліфорнійського університету в Сан Дієґо. — Нині ми прекрасно знаємо, що добре товариство є так само суттєвим для тривалого життя, як фізична активність, здоровий стиль чи непаління. Натомість ми вперше показали, що такий зв'язок існує також і в інтернеті».

 

Власне, статтю на цю тему Фоулер разом з колеґами опублікували в тижневику Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Дослідна вибірка була вражаючою. Науковці поєднали інформацію, що стосується активності на Facebook 12 мільйонів користувачів з Каліфорнії, з інформацією каліфорнійського медичного реєстру.

 

Півроку вони досліджували активність у фейсбуці осіб, народжених в 1945–1989 роках, частина яких за ці півроку померли. Порівнюючи тривалість життя активних і неактивних у фейсбуці, науковці брали до уваги тільки людей однакового віку і статі.

 

Насамперед вони виявили, що особи, які мають фейсбуковий аккаунт, менше хворіють і живуть довше, ніж ті, що не мають. Проте «ризик смерті з причини відсутності профілю» не є великим — якщо маєш профіль, то маєш і на 12 відсотків менший ризик померти в даному році, ніж відсутні у фейсбуці однолітки. Вчені, однак, застерігають, що не брали до уваги відмінностей в соціально-економічному статусі досліджуваних.

 

Крім того, якщо підтримуєш у фейсбуці велику соціальну мережу (маєш багато френдів, часто постиш знимки і тексти, провадиш розмови з іншими користувачами) і перебуваєш серед 30–50 відсотків найактивніших користувачів фейсбуку, то живеш довше, ніж ті, що з нижніх 10 %. Найдовшим життям тішаться найактивніші. Що цікаво, це зазвичай є ті самі, що приймають запити зафрендитися. З іншого боку, дослідники не зауважили, щоб ті, які найчастіше посилають такі запити, продовжували собі цим життя.

 

Що теж цікаво: на тривалість життя не впливає число лайків, зібраних користувачем. Тобто не має значення, чи комусь сподобаються наші пости. Може, лайкувати тому так легко, що це нічого не означає?

 

«Активність у фейсбуці тих, що найдовше живуть, мабуть, просто віддзеркалює їхню багату соціальну мережу в реальному житті, що, як ми знаємо з іншого джерела, сприяє здоровшому і довшому життю», — коментує головний автор праці д-р Вільям Гоббс з Північно-Східного університету в Бостоні.

 

Проф. Боґуслав Павловський, керівник кафедри біології людини Вроцлавського університету, підкреслює, що соціальна активність провокує наш організм виробляти приємні нейромедіатори і гормони.

 

 

 

 

 

 

(клікнути для збільшення)

 


Tomasz Ulanowski
Ile wynosi ryzyko śmierci z powodu braku profilu na Facebooku
Gazeta Wyborcza, 2.11.2016

 

 

 

02.11.2016