ФБР за тиждень до виборів оприлюднило звіт у справі Білла Клінтона.

Він стосується рішення від 20 січня 2001 року – в останній день перебування Клінтона в статусі глави держави він підписав помилування одного зі спонсорів Демократичної партії, підприємця Марка Річа.

 

 

Своє розслідування щодо цього інциденту ФБР офіційно закрило ще 2005 року, однак документи справи (129-сторінковий звіт) з'явилися в інтернеті лише зараз – за тиждень до президентських виборів, які відбудуться  8 листопада і в яких дружина колишнього американського лідера Гілларі Клінтон бере участь як кандидат від Демократичної партії.

 

Нагадаємо,що мільярдер Марк Річ заснував сировинну компанію Glencore. У США йому були висунуті федеральні звинувачення в ухилянні від сплати податків і незаконних нафтових оборудках, які порушували ембарго з Тегераном, запроваджене після захоплення в Ірані американських заручників, в період з листопада 1979 до січня 1981 року. На момент висунення звинувачень бізнесмен перебував у Швейцарії і більше не повертався до США.

 

Рішення про президентську амністію викликало в суспільстві хвилю критики, оскільки екс-дружина Річа – Деніз – напередодні рішення про амністію перерахувала великі пожертвування до фонду Клінтонів і на потреби Демократичної партії.

 

ФБР пояснило публікацію документів проханнями, які неодноразово надходили в бюро – повідомило видання Newsweek. На запити низки ЗМІ прокоментувати, чому для публікації був обраний часовий проміжок безпосередньо перед президентськими виборами в США, в Федеральному бюро розслідувань відповідати не стали.

 

Нагадаємо, що кількома днями раніше директор ФБР Джеймс Комі повідомив публіці про відновлення розслідування історії з електронними листами Гілларі Клінтон. Така активність ФБР напередодні виборів викликала гнів серед демократів. Голова фракції Демократичної партії у сенаті Гаррі Рід навіть звинуватив Комі в порушенні закону.

 

Тим часом на тлі активності ФБР вже виросла підтримка республіканського кандидата Дональда Трампа. Згідно з більшістю опитувань громадської думки в США, кандидати на даний момент користуються приблизно однаковою підтримкою виборців. А, наприклад, згідно з опитуванням АВС News, Трамп навіть випереджає Клінтон майже на один відсоток. Щоправда демоскопія CNN, котра вважається найавторитетнішою, залишає таки перевагу за Гілларі.

02.11.2016