Порошенко про Асоціацію: Небезпеку вдалося усунути.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення уряду Нідерландів продовжити пошуки прийнятного для всіх сторін виходу з квітневого референдуму щодо Угоди про асоціацію. Нагадаємо, що голландський парламент дав урядові карт-бланш на узгодження позиції до 1 листопада – у понеділок уряд оголосив, що потребує додаткових шість тижнів.

 

"Небезпеку, яка ще вчора здавалася неминучою, вдалося усунути, – прокоментував Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook. – Кінцевою датою консультацій щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за результатами референдуму в Нідерландах було встановлено 1 листопада. Багато скептиків, і не лише в Україні, очікували, що саме сьогодні буде оголошено про рішення щодо припинення ратифікації угоди Нідерландами".

 

Порошенко повідомив, що протягом останніх днів мав інтенсивні переговори з європейськими політиками: неодноразово узгоджував позицію із президентом Євроради Дональдом Туском, очільником Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, спікером Європарламенту Мартіном Шульцем, а також із прем’єром Нідерландів Марком Рютте.

 

За словами Петра Порошенка, Угода про асоціацію має "не лише економічне і політичне значення, а й символічне", адже є "втіленням розвитку України і її руху вперед та компасом наших реформ". "Тому дуже важливо, що Нідерланди не припиняють ратифікацію і продовжать консультації", – прокоментував Порошенко.

 

Як писав "Z", у понеділок уряд Нідерландів надіслав до парламенту офіційного листа, в котрому поінформував про потребу взяти додаткових шість тижнів для того, аби знайти вихід зі становища, зумовленого неґативними результатами референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною, аби, з одного боку, врахувати інтереси учасників плебісциту, а з іншого – не зривати угоду між Україною та ЄС. "Цей процес вимагає часу, більше часу, ніж хотіли би багато людей у Нідерландах", – прокоментував міністр закордонних справ Берт Кундерс. Офіційна Гаага планує вийти з прийнятною пропозицією до 15-16 грудня, коли відбуватиметься саміт ЄС.

 

Очевидно, компроміс полягатиме у окремій декларації, котра не зачіпатиме тексту основної угоди, однак декларуватиме: Угода про асоціацію не є сходинкою до входження України в ЄС, і українці не отримають широкого доступу до трудових ринків Європи. Нідерланди також чекають запевнення, що Угода не означатиме мілітарної підтримки України та фінансової допомоги. Окремий заклик стосуватиметься боротьби із корупцією.

 

31.10.2016