Незалежне розслідування підтвердило вину Росії в бомбардуванні школи.

Дослідницька команда Conflict Intelligence Team (CIT) дійшла висновку, що авіаудару по школі в сирійському місті Хасс могли завдати російські бомбардувальники Су-24 аби винищувачі-бомбардувальники Су-22 сирійських урядових збройних сил за російської підтримки.  

 

 

CIT зібрала 26 відеозаписів, відзнятих 26 і 27 жовтня (тобто в день бомбардування і на наступний день), які свідчать про те, що в Хассі було завдано авіаударів як мінімум по двох школах. Найімовірніше для атаки було використано об'ємно-детонуючі авіабомби.

 

Окрім того, учасники команди виявили фотографії, на яких зафіксовано Су-22 і літак, що нагадує Су-24 (Су-24 перебувають на озброєнні як російської, так і сирійської армій). На фотографіях Су-22 сфотографований у момент скидання бомби в районі міста Кафер-Небель поруч з Хассом.

 

CIT також прокоментувала заяву Міністерства оборони Росії, яке назвало авіаудар по школі інсценуванням, покликаючись на фотографії з російського безпілотника. На цих знимках не видно вирв від вибухів. На думку CIT, цей факт може пояснюватися типом використаних боєприпасів: об'ємно- детонуючі авіабомби, які не залишають вирв.

 

«Ситуаційному аналізу даного інциденту, представленого російським Міноборони, притаманна в кращому випадку поверховість. Так, випадково чи навмисно проігноровано численні сліди від авіабомб в житловій забудові в безпосередній близькості від шкіл. Ці сліди не представлені на знимках Міноборони, хоча напевно повинні були бути відзняті  безпілотником, який вилітав в район ураження», – зазначає в своєму twitter’і один з членів CIT, німецький журналіст Юліан Рьопке ( Julian Röpcke).

 

Нагадаємо, що внаслідок авіаційної атаки на школу села Хасс у провінції Ідліб, що неподалік міста Алеппо, загинули 22 дитини і шестеро вчителів, щонайменше 50 людей зазнали поранень. Про це повідомила організація UNICEF з покликом на активістів з Сирійської цивільної оборони.

31.10.2016