Для Бальцеровича ініціатива щодо 3-тисячних зарплат – «неприємний сюрприз».

 

Співголова стратегічної групи радників Лєшек Бальцерович заявив, що ініціатива підвищити мінімальну заробітну платню в Україні до 3 200 гривень не була узгоджена з іноземними консультантами.

 

Про це Бальцерович заявив на брифінґу, інформує УНІАН.

 

"Неприємний сюрприз був вчора. Я хочу сказати, що ні я, і ніхто з міжнародних організацій не знали про це, що буде збільшення на 100 % мінімальної зарплатні. Що ще важливо, ми не мали можливості ознайомитися з калькуляцією, на яку спирається це рішення", – сказав співголова групи радників.

 

З його слів, "мінімалка" у 3 тис. грн. – другий неприємний сюрприз для нього вслід за продовженням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

 

"Я не проти того, щоб було менше бідних людей. Але бідність усувається через економічне зростання, а прискорення зростання потребує прискорення реформ", – прокоментував Бальцерович. Скорочення бідності не може бути ґарантованим без збалансованого бюджету, зниження інфляції та поліпшення бізнес-середовища.

 

Голова групи наголосив, що подібні рішення вимагають безлічі розрахунків, а також скрупульозного аналізу впливу на видаткову частину бюджету, наслідків для пенсійної системи та ризиків для "тіньової економіки". "Важливо, щоб рішення приймалися не раптово, а спиралися на калькуляцію, і щоб цю калькуляцію можна було назвати професійною", – наголосив Бальцерович.

 

Колишній польський міністр також був вражений пропозицією голови Державної фіскальної служби підвищити мінімальну зарплату до 5 тис. "Здається, що це змагання в популізмі всередині самого уряду", – оцінив Бальцерович.

 

28.10.2016