Торговельну угоду між ЄУ і Канадою таки буде підписано.

В останній момент керівництву Європейської Унії таки вдалося знайти спільну мову з валлонцями, які єдині в цілій спільноті виступали проти договору CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement).

 

                              Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель

 

Досі Валлонія, столичний реґіон Брюссель і Французьке співтовариство відмовлялися підтримати угоду СЕТА, що позбавляло уряд Бельгії можливості дати свою згоду на підписання документа. А оскільки для підписання таких документів потрібне консенсусне рішення усіх країн-членів Унії, то угода опинилася на межі зриву. Через це був скасований запланований на 27 жовтня саміт ЄУ–Канада, на якому планувалося офіційно укласти угоду.

 

Проте вже ввечері у четвер, 27 жовтня, прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель повідомив, що реґіональні парламенти Бельгії проведуть голосування, щоб ратифікувати нову угоду, «до опівночі п'ятниці».

 

Домовленості передувала зустрічі прем'єр-міністра з представниками Валлонії, франкомовного співтовариства Бельгії і столичного реґіону Брюссель, подає видання Handelsblatt.

 

«Валлонія надзвичайно щаслива, що наші вимоги були почуті», – заявив своєю чергою голова валлонського уряду Поль Маньєт.

 

«Щойно всі процедури з підписання угоди СЕТА з боку ЄУ будуть закінчені, я зв'яжуся з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо», – написав того ж таки дня в своєму мікроблозі Twitter голова Європейської ради Дональд Туск. Він привітав «добру новину» про досягнуту згоду в Бельгії.

27.10.2016