НАТО захищатиме Чорне море від російської експансії.

Відповідної домовленості досягнуто на засіданні Ради НАТО на рівні міністрів оборони, яке проходило у середу 26 жовтня, в Брюсселі.

 

 

«Канада, Німеччина, Нідерланди, Польща, Туреччина та США разом із Румунією домовилися долучитися до сил стримування у Чорноморському регіоні. Інші країни шукають можливості приєднатися», – заявив після завершення міністерського засідання Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Зокрема, було ухвалене рішення про присутність сил союзників у Румунії. Столтенберґ підкреслив, що йдеться про присутність «наземну, а також у акваторії  Чорного моря».

 

Також, за словами Генсека НАТО на засіданні було домовлено про спільну військову присутність у країнах східного флангу Альянсу. Столтенберґ нагадав, що на Варшавському саміті НАТО було ухвалене принципове  рішення про дислокацію батальйонів НАТО у 4 східних державах Альянсу вже у 2017 році.  НАТО вирішило посилити країни-члени на Сході Альянсу, реагуючи на агресивну політику Росії – повідомив телеканал ARD.

 

У середу Альянс вирішив, які країни-члени братимуть участь у створенні таких сил стримування. Зокрема, в Латвії діятиме батальйон під керівництво офіцерів з Канади, в якому також братимуть участь Італія, Польща та Словенія. В Литві – батальйон під проводом Німеччини за участі Бельгії, Хорватії, Франції, Люксембургу, Нідерландів та Норвегії. В Естонії – батальйон під керівництвом Великої Британії за участі Данії та Франції. Румунія та Велика Британія також долучаться до батальйону під проводом США, який розміститься у Польщі.

 

Сумарна чисельність контингентів становитиме прблихзно чотири тисячі осіб. Деталі щодо функціонування та точної чисельності цих сил, як очікується, будуть оголошені згодом.

26.10.2016