Надія Савченко перебуває у Москві.

 

Народний депутат України і колишній в'язень Кремля Надія Савченко перебуває у середу в Москві. Савченко прибула до Верховного суду РФ, де розглядається скарга Миколи Карпюка та Станіслава Клиха на вирок у справі про участь у війні в Чечні.

 

Надія Савченко написала на своїй сторінці у Facebook, що хоче підтримати українців на судовому процесі, тому їй "важливо бути там" і "дати зрозуміти, що українці своїх не кидають".

 

"По собі знаю, як важливо, коли в залі "суду", де ти сидиш у клітці, присутні українці. Коли є кому вигукнути: "Слава Україні!" і почути у відповідь: "Героям слава!". І тоді розумієш, що тебе не кинули свої, і боротьба продовжується, і з'являються сили", – зазначила Савченко.

 

У своєму відеозверненні, записаному, очевидно, біля будівлі аеропорту, Надія Савченко визнала, що подібну поїздку можна порівняти з "політичним самогубством".

 

Сестра народної депутатки Віра Савченко розповіла в коментарі ТСН.ua, що Надія діставалася до Москви літаком через Мінськ.

 

Колишній адвокат Савченко Марк Фейґін висловив подив кроком Надії. "Враховуючи, що Надію Савченко засудили в РФ з-поміж іншого і за незаконний перетин кордону, це виглядає вельми дивно", – написав Фейґін на своїй сторінці у Twitter'і.

 

Зазначимо, що Микола Карпюк і Станіслав Клих особисто не будуть присутніми на засіданні: вони братимуть участь у слуханнях дистанційно, через відео-конференцію з Грозного.

 

У травні суд у Грозному засудив Карпюка до 22,5 років ув'язнення, а Клиха – до 20 років. Російське правосуддя вважає їх винними в участі у бойових діях проти російських урядових військ у війні в Чеченії у 1994–1995 роках, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

 

26.10.2016