США дислокують у Норвегії батальйон морпіхів.

Відповідний дозвіл на це дав норвезький уряд, про що повідомляється на сайті міністерства оборони Норвегії.

 

 

Таким чином на території скандинавської країни, котра є членом НАТО, буде дислоковано 330 американських морських піхотинців.

 

«Захист Норвегії залежить від допомоги союзників. Для безпеки країни важливо, щоб союзники приїжджали до нас і вчилися взаємодіяти з норвезькими збройними силами. Сполучені Штати є нашим найважливішим союзником, і ми маємо з ними низку двосторонніх відносин, які ми хочемо розвивати», – пояснила цей крок міністр оборони королівства Іне Маріе Еріксен Сьорейде (Ine Marie Eriksen Søreide). Водночас вона висловила стурбованість активністю російських збройних сил у поблизу норвезьких кордонів.

 

Місцем дислокації американських солдатів і офіцерів обрано військову базу в Вернесі, приблизно за 1000 кілометрів від російського кордону – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Морські піхотинці зі США прибудуть до Норвегії в січні 2017 року на умовах ротації і будуть проходити підготовку в умовах полярного клімату.

 

У заяві норвезького Міноборони кажуть, що угода про дислокацію американських вояків має тимчасовий характер і що протягом наступного року буде розглянуто питання про подальшу її пролонґацію.

 

Варто теж зазначити, що це перший випадок з часу закінчення Другої світової війни, коли іноземні солдати перебуватимуть на території Норвегії.

 

Норвегія є членом НАТО від самого створення Альянсу, тобто з 1949 року. Утім під час набуття членства на прохання Москви влада королівства погодилася не розміщувати на своїй території іноземних військових контингентів, допоки країна не зазнає військової агресії. Проте навчання в цю домовленість не входять.

 

Москва, звісно, негативно відреагувала на повідомлення про дислокацію американських морських піхотинців в Норвегії. «Ми хотіли б зрозуміти, чому Норвегія так прагне збільшити свій військовий потенціал за допомогою розміщення військ США», – заявив радник посольства РФ в Осло Максим Гуров.

25.10.2016