Адвокати родин Небесної сотні обурені реорганізацією департаменту Горбатюка.

 

Адвокати родин Небесної сотні виступили проти рішення генпрокурора Юрія Луценка реорґанізувати департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури, котрий опікувався "справою Майдану" та дільністю злочинної організації Віктора Януковича. На їхній погляд, створення нового управління з розслідувань злочинів, вчинених злочинними організаціями, з метою об'єднання кримінальних проваджень проти екс-президента спричинить розвал цих справ.

 

Про це адвокати родин Небесної сотні та близькі загиблих заявили на брифінґу в Києві, інформує УНІАН.

 

Зокрема, адвокат Євгенія Закревська переконана, що у випадку об'єднання цих справ в одну слідству фактично залишиться 2-4 місяці для передачі справи у суд, тобто "справа Януковича", у якій накопичено 5 тисяч томів, муситиме завершитися за дуже короткий термін – це, на переконання адвоката, є не реальним.

 

Закревська зазначила, що справи перебувають на різному етапі досудового слідства, а у випадку об'єднання річний термін досудового розслідування, обумовлений Кримінальним процесуальним кодексом, рахуватиметься від тієї справи, котра почала розслідуватися – відтак, справи підуть до суду фактично нерозслідуваними.

 

За словами Закревської, для цих справ існує ризик, що вони завершаться умовними вироками для фіґурантів, котрі, як казав раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос, сприяли слідству (Матіос провадить справи проти схем Сергія Курченка та Олександра Клименка). Закревська вважає, що за такого сценарію ніхто не отримає реальних покарань: ті, хто співпрацював зі слідством, згідно з версією прокуратури, отримають умовні вироки, натомість організатори – заочне засудження.

 

Натомість син загиблого героя Небесної Сотні Сергія Бондарчука Володимир Бондарчук (він має процесуальний статус потерпілого) зауважив, що об'єднання справ проти Януковича та інших високопосадовців може завершитися "пустими" вироками.

 

"Генеральний прокурор і президент України мають усвідомлювати ризики і зважати не лише на те, щоб розкрити злочини в межах свого терміну перебування на посадах, а думати про ефективне завершення розслідувань. Для нас зовсім не важливо, за якого генпрокурора чи президента справа буде передана в суд. Для нас основним є, щоб зібрати всі докази, і рішення, яке винесе суд, не повинно підлягати сумніву ні в Україні, ні в світі”, – зазначив Бондарчук.

 

Адвокат Віталій Титич вважає, що Генпрокуратура вдалася до яскравої піар-акції, аби оголосити до річниці початку Революції гідності про прогрес у розслідуваннях справ проти Януковича. На його думку, зміна конструкції слідства цілком відповідає лінії, котру провадили адвокати Януковича. "Ми не чекали такої перемоги Януковича", – заявив він.

 

Титич заявив, що департамент Сергія Горбатюка досягнув "колосальних успіхів у розслідуваннях ненасильницьких злочинів". Він нагадав, що керівництво Генпрокуратури, починаючи з 2014 року всіляко саботувало розслідування "справи Майдану" та "справи Януковича". Адвокат вважає, що тепер розслідування може завершитися провалом.

 

25.10.2016