Двічі бита мрія Кличка

Останній рік Володимир Кличко жив жагою бійки зі своїм кривдником Тайсоном Ф'юрі. Відколи британець здолав українця у в'язкому поєдинку в Дюссельдорфі в листопаді минулого року, Кличко-молодший марив тим днем, коли його ім'я оголосять у ринґу поруч із Тайсоновим і на кону знову постануть чемпіонські паски у версіях WBA, WBO, IBF, IBO та журналу The Ring. Володимир вважав свою поразку несправедливою, для нього чемпіонство Ф'юрі — такого недоладного, пришелепкуватого, опасистого панчера — виглядало випадковістю. Цієї осені сподівання Володимира розбилися на друзки.

 

28 листопада 2015 року. Кличко не може повірити у свою поразку Тайсону (Ф'юрі — позаду)

 

Боксер на прізвисько «Циганський барон» (Gypsy King) припинив боксерську кар'єру, жодного разу не ставши на ринґ для захисту своїх нагород. Після резиґнації Тайсона чемпіонські пояси, старанно збирані Кличком, просто розлізлися між боксерськими асоціаціями, «мов мишенята». Тож 40-річному українському спортсменові вже не випаде шансу повернути собі титули через один бій.

 

Що більше минало часу від тієї поразки, то дужче Володимир нагадував свого старшого брата Віталія, який у розквіті кар'єри чекав бою-відповіді з Ленноксом Льюїсом протягом кількох років. Кличко-старший покинув спорт без повноцінної сатисфакції, не відновивши справедливості після історичного двобою з Льюїсом 2003 року, проте все-таки виборов пояс чемпіона WBC. Брати Клички раділи, що втілилася мрія з часів початку їхньої кар'єри — зібрати в одній сім'ї всі найпрестижніші боксерські ремені. Колекція майже всіх пасків перебувала у родині Кличків аж до минулого листопада. Поки судді не встановили підсумок 12-раундового поєдинку Володимира з Тайсоном Ф'юрі: 115:112, 115:112, 116:111.

 

Кличко-молодший перестрахувався на випадок поразки і передбачив у контракті з Тайсоном Ф'юрі повторний бій. Проте штаб британського боксера постійно уникав власних зобов'язань і двічі скасовував уже призначений поєдинок, аж поки остаточно не вийшов з гри. Спершу герць суперважковаговиків мав відбутися у липні — завадила травма ноги «Циганського барона». Друга спроба реваншу була призначена на 29 жовтня, проте і ця дата, зважаючи на вередливість Тайсона, будила сумніви. Особливо тоді, коли Ф'юрі не прибув на заплановану з Кличком прес-конференцію: виправдовувався, що в нього поламалося авто.

 

Ці «коломийки» тривали дуже довго, й дивовижно, що Володимирові Кличку стало терпіння не натовкти писок Тайсонові Ф'юрі десь за межами ринґу. Що гірше, за час «припрошувань» Тайсон вхитрився втратити один із поясів, старанно колекціонованих Кличком: Міжнародна боксерська федерація забрала у британця ремінь IBF через відмову від бійки з обов'язковим претендентом.

 

«Відколи я став професійним боксером у 1996 році, я ніколи не мав такої довгої перерви», — скаже Володимир Кличко, коментуючи перипетії в команді Ф'юрі.

«Володимир цілковито розчарований цим чолов'ягою, який знову все зірвав. Володимир почувається заручником цього типа. Він хоче битися, він тренується, і вже рік цього бою нема», — розкаже про настрої Кличка його менеджер Бернд Бенте.

 

«Дуель поглядів»: Кличко побачив Ф'юрі лише на афішці 

 

Фінальний ґонґ у цьому «реванші» пролунав 23 вересня, коли штаб Ф'юрі оголосив, що стан здоров'я боксера не дозволяє йому вийти на бойовище. «Тайсон потребує невідкладної медичної допомоги, щоб цілковито відновити свій стан. Команда щиро перепрошує усіх поціновувачів боксу», — йшлося в заяві. Під той момент над головою Ф'юрі «дамокловим мечем» уже висів висновок Добровільної антидопінґової аґенції (Voluntary Anti-Doping Association): експерти виявили у сечі боксера речовини, котрі свідчать про вживання кокаїну. Вже 30 вересня результати експертизи були оприлюднені для громадськості.

 

Тайсон Ф'юрі не став позичати в Cірка очей. У феєричному інтерв'ю для журналу Rolling Stone чемпіон зізнався у вживанні наркотиків. Боксер сказав, що насправді не мав жодних тренувань перед запланованим боєм. Медики констатували у нього біполярний афективний розлад психіки (згідно зі застарілою термінологією — маніакально-депресивний психоз). Він сказав, що відчуває цілковите знеохочення до життя. І до боксу.

 

«Послухайте, я робив багато речей у своєму житті. Я робив те, що вживав багато кокаїну. Дуже багато. Чому я не мав би вживати кокаїн? Це моє життя, хіба ні? Я можу робити, що собі хочу. Так, я був на кокаїні… Я не був у спортзалі місяцями. Я не тренувався. Я змушений іти крізь депресію. Мені просто не хочеться жити, якщо ви розумієте, що я кажу. З мене вже досить. Вони підштовхнули мене до прірви. Байдуже, що кокаїн. Мені начхати. Я не хочу більше жити. Кокаїн — маленька втіха порівняно з небажанням жити», — зізнався Ф'юрі.

 

Володимир Кличко зустрів зі смутком новини з Манчестера (у цьому місті мешкає Ф'юрі й саме там мав відбутися бій-реванш). «Я розчарований, що Ф'юрі вдруге скасував бійку. Я перебуваю на піку своєї форми, і з задоволенням повернув би свої чемпіонські пояси», — прокоментував Кличко на своїй сторінці у Twitter'і. Команда Володимира відразу ж надіслала листи до «своїх» боксерських організацій із проханням покарати Ф'юрі, а також розглянути можливість проведення бою за участю Кличка для відвоювання титулів.

 

І поки дві з трьох найпрестижніших боксерських організацій — WBA та WBO — мастили собі голову з тим, як юридично оформити «конфіскацію» пасків, Тайсон самотужки оголосив про добровільну відмову від нагород. «Я відчуваю, що єдиним чесним і правильним кроком для добра боксу будуть активні пояси, тож я дозволяю іншим претендентам боротися за вакантні пояси, котрі я з честю виборов і утримував як нездоланний чемпіон-важковаговик», — заявив Ф'юрі у своїй заяві.

 

 

Що далі?

 

Команда Володимира Кличка провадить переговори, які дозволять 40-річному боксерові знову консолідувати чемпіонські пояси. Український спортсмен сподівається, що боксерські організації підуть йому на зустріч і дадуть першочергове право на бій за вакантні паски, зважаючи на те, що саме він уже майже рік стоїть першим у черзі. В боксерській еліті наразі нуртує бурхлива підкилимна боротьба, коли всі зацікавлені сторони — боксери, асоціації, спонсори, власники прав трансляцій — намагаються вторгувати якнайвигідніші умови для нових боїв чемпіонського ґатунку.

 

Згідно з «консервативним» підходом, право бою належатиме двом найбільш рейтинґовим боксерам у кожній з категорій. Погляньмо, що коїться у п'яти найпрестижніших боксерських рейтинґах. Чемпіоном у версії WBС є американський боксер Деонтей Вайлдер; Кличко серед претендентів не фіґурує. Чемпіоном у категорії IBF є британець Ентоні Джошуа; Володимир не належить до претендентів. Зате у рейтинґу WBA Кличко займає другу сходинку слідом за кубинцем Луісом Ортісом. У версії WBO Володимир теж другий, і поступається новозеландцю Джозефу Паркеру.

Натомість Кличко очолює табличку IBO — щоправда, ця боксерська категорія належить до посередніх.

 

Найпростіший шлях для Кличка — дочекатися бою за вакантний пояс у категоріях WBA та WBO. Проте команда Володимира наразі гне інакшу лінію переговорів, сподіваючись «розіграти» два паски.

 

Тим часом на тлі «депресивних» новин зі штабу Тайсона Ф'юрі американський оглядач із телеканалу ESPN Ден Рафаел опублікував у своєму Twitter'і нотатку: «Як щодо бою Ентоні Джошуа та Володимира Кличка 26 листопада?».

 

Ентоні Джошуа — один з найяскравіших представників елітного боксерського дивізіону. Британець відбув на ринґу 17 боїв, у всіх переміг, і всі завершив нокаутом (більшість — у 1–2-му раундах). Саме він перехопив пояс IBF у свої руки невдовзі після того, як цей титул забрали у Ф'юрі.

 

Менеджер Джошуа відповів на пропозицію бою з Кличком ствердно: «Нам подобається така бійка». Володимир «ретвітнув» допис на своїй сторінці, чим теж підтвердив свій інтерес.

 

Двадцятисемирічний Джошуа та сорокарічний Кличко — подібні за долею боксери. Володимир має медаль олімпійського чемпіона Атланти-1996, Ентоні має медаль за Лондон-2012. Британець нагадує раннього й голодного нокаутера Кличка, бо майже всі бої у професійній кар'єрі завершував у 1–2-му раундах. Обидва люблять шахи.

 

Кличко перетинався з Джошуа на тренуваннях

 

У 2014 році, коли Джошуа робив перші кроки у профі-боксі, він був спаринґ-партнером Кличка, коли Володимир готувався до бою з Кубратом Пулєвим. Ден Рафаел, якого ми вже цитували, робив репортаж із тренувальної зали Володимира для ESPN, опублікувавши його з таким заголовком: «Кличко ставить високу ціну Джошуа».

«Якщо він продовжить робити те, що робить зараз, він точно стане чемпіоном», — сипав авансами Володимир. «Відчуваю, що я достатньо талановитий для того, щоб стати чемпіоном світу. Але залишатися на вершині так довго, як Кличко, захищаючи власні титули й бути спраглим до них, — ось чого я хочу повчитися від нього», — казав Джошуа два роки тому.

 

Двобій між цими двома спортсменами попросту проситься на плакати. Ентоні Джошуа планував провести захист титулу 26 листопада (до речі, теж у Манчестері), проте залишився без суперника. Чому б цим двом справді не помірятися силами в ринзі? В нинішній еліті цей бій, можливо, є найбільш сподіваним — між старим довголітнім чемпіоном і молодим амбітним чемпіоном, який здобув свій титул, розкидаючи суперників вусібіч.

 

Команда Кличка намагається домовитися, щоб WBA дала санкцію на бій із Джошуа — при тім, щоб британець поставив на кін і пояс IBF. Перемога дозволила б Кличкові повернути два «старі» паски.

 

«Домовленість уже є, але ми чекаємо санкції від WBA, — прокоментував перебіг переговорів промоутер Джошуа Едді Херн. — Володимир хоче, щоб на кону стояв пояс WBA, і поки це не підтверджено, ми не можемо рухатися далі».

 

Переговорам заважають і нинішні контракти боксерів на права телетрансляцій: спортсмени мають угоди з різними мовниками і в Європі, і в США.

 

До того ж на вакантні пояси ласо поглядають інші претенденти.

 

Наразі штаб Кличка оголосив, що бій за участю українця точно відбудеться 10 грудня. Зі слів промоутера Бернда Бенте, поєдинок організують у Манчестері або в Гамбурзі, і Володимир має намір битися за один із трьох титулів — WBA, WBO або IBO.

 

Хоча мріє повернути всі.

 

19.10.2016