«Нафтогаз» позивається до РФ за викрадені в Криму активи.

 

НАК "Нафтогаз України" та шість дочірніх компаній – ДАТ "Чорноморнафтогаз", ПАТ "Укртрансгаз", ДК "Лікво", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртранснафта" та ДК "Газ України" – ініціювали арбітражне провадження проти Росії і вимагають відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням активів групи у Криму.

 

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

 

НАК ініціював провадження згідно з угодою між Кабінетом Міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

 

"Нафтогаз" попередньо оцінив збитки групи у 2,6 млрд дол.

 

"Після незаконного вторгнення в Крим та окупації півострова у 2014 році Російська Федерація застосувала масштабну та добре координовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації. У Криму Нафтогаз мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб Російська Федерація поважала й захищала українські активи, у тому числі й ті, що розташовані в Криму", – йдеться у повідомленні "Нафтогазу".

 

НАК зазначає, що схема, використана Росією, зокрема, передбачала кроки до формальної націоналізації нафтових і газових активів "Нафтогазу" в Криму, разом зі збройним захопленням бурових платформ і переданням майже всіх кримських активів "Нафтогазу" російській державній компанії.

 

19.10.2016