«Укравтодор» очолив екс-міністр транспорту Польщі Славомір Новак.

 

Кабінет Міністрів України призначив виконувачем обов'язків Державної аґенції автомобільних доріг екс-міністра транспорту Польщі Славоміра Новака.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми вважаємо, що "Укравтодор" потребує серйозних знань, зокрема і міжнародних, – заявив на засіданні уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман. – Наша позиція: в Україні мають бути створені якісні автомобільні дороги, автобани, котрі з'єднуватимуть нас із країнами Європи, і тому професійний рівень "Укравтодору" треба підвищувати".

 

Як зазначив сам Новак, у Польщі він відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготування до Євро-2012. Одним з найбільших своїх успіхів назвав фундаментальну реформу польської залізниці й IPO компанії PKP Cargo (менеджером цього підприємства був нинішній голова "Укрзалізниці" Войцех Бальчун).

 

"Про бачення реформ: це створення державного дорожнього фонду та поліпшення співпраці з ЄБРР і СБ і з приватним капіталом. Нам треба дуже швидко зробити технічний аудит доріг і поліпшити технічні стандарти. Нам треба швидко розробити план будівництва і реконструкції доріг на підставі трафіку", – сказав Новак.

 

Новий очільник "Укравтодору" має намір запросити в Україну інтернаціональні компанії, які спільно з українським бізнесом братимуть участь у дорожніх тендерах. "Для мене дуже важливою буде внутрішня реформа "Укравтодору" і ефективна система контролю вантажних автомобілів, системи збору з них", – зазначив він.

 

Славомір Новак – депутат чотирьох скликань польського Сейму, у минулому – член "Громадянської платформи". У 2007–2009 роках був державним секретарем у канцелярії прем'єр-міністра Дональда Туска та шефом політичного кабінету. У 2009–2011 роках був заступником голови парламентської фракції ГП. У 2010–2011 рр. – представник президента Броніслава Коморовського у парламенті та уряді. Міністр транспорту, будівництва та морської галузі у 2011–2013 роках.

 

Політична кар'єра Новака перервалася після корупційного скандалу: в нього виявили незадекларований годинник вартістю 2,3 тис. євро. У 2014 році суд визнав політика винним у приховуванні майна в декларації. "Польське радіо" нагадує, що хоч Новак і виграв апеляцію, та ці звинувачення не зняті.

 

Славомір Новак також став героєм скандалу, пов'язаного з оприлюдненням у Польщі записів розмов посадовців та політиків. На плівках зафіксовано бесіду Новака з віце-міністром фінансів зі скаргами на те, що податківці обшукують фірму його дружини.

 

В українському уряді знали про корупційні скандали, пов'язані з Новаком, проте потрактували їх як неістотну перешкоду для роботи в "Укравтодорі".

 

"Щодо корупційного скандалу: причиною скандалу навколо постаті Славоміра Новака в Польщі став годинник вартістю $3,5 тис. І він у суді відстояв своє чесне ім'я згодом! Колишні очільники Укравтодору, облавтодорів мають маєтки, дорогі авто тощо. Жоден з них не сидить у в’язниці, жоден з них не лишився посади через скандал. Скандал в Польщі закінчився відставкою Славоміра Новака з посади. В українських реаліях це взагалі історія фантастична. На сьогодні вона закрита", – заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

 

19.10.2016