Світовий банк погодив $500 млн. для НАК на закупівлю газу.

 

Правління Світового банку прийняло рішення про надання гарантії НАК "Нафтогаз України" на кредит розміром $500 млн., який дозволить закупити достатню кількість газу для проведення опалювального сезону.

 

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

 

"Кошти, залучені за кредитом під гарантії Світового банку, підуть на те, аби стабільно забезпечувати мешканців України теплом протягом зимових місяців", – зазначили у Мінфіні.

 

Очікується, що НАК підпише кредитний договір після завершення необхідних процедур.

 

Минулого року Україна теж залучала кредит для закупівлі газу: позичку від Європейського банку реконструкції та розвитку розміром у €300 млн. використали для імпорту палива з європейських ринків. "Це дозволило не тільки забезпечити стабільну подачу тепла громадянам протягом опалювального сезону, а й прискорило диверсифікацію джерел постачання енергії та посилило енергетичну незалежність та безпеку України", – нагадує Мінфін.

 

Україна ввійшла у цьогорічний опалювальний сезон із запасом газу у 14,7 млрд. куб. м (заповненість підземних сховищ газу – 48%). На початку осені український уряд ухвалив розпорядження підвищити стратегічний запас газу до 17 млрд. кубометрів.

 

У 2015 році Україна накопичила перед зимою 17,064 млрд. куб. м газу, компенсувавши нестачу палива за рахунок імпорту з Росії.

 

19.10.2016