Суд зобов’язав правоохоронців поновити розслідування про зниклі гроші, зібрані містянами під час Майдану.

 

Тернопільський міськрайонний суд в особі судді Юрія Дзюбановського сьогодні, 8 жовтня, вирішив позов про відновлення досудового розслідування щодо «зниклих» грошей Майдану задовольнити, постанову про закриття кримінального провадження скасувати, а справу направити до поліції для продовження досудового розслідування, інформує видання 20 хвилин.

 

Позов подавав тернопільський активіст Микола Крук, який неодноразово звертався до поліції щодо крадіжки коштів, які тернополяни збирали під час подій Майдану. Кримінальні провадження постійно закривали за відсутністю складу злочину.

 

«Розслідування цієї кримінальної справи проводили двоє слідчих ще з 2014 р. Закривали їх тихо. Писали, що ознайомили з рішенням всіх постраждалих – це фікція. Ні мені, ні двом потерпілим, а четвертий зараз у лікарні, - про це не повідомили. А це – порушення закону. В матеріалах справи є так званий «фінансовий звіт» Євромайдану за 22 лютого 14 року – це теж свого роду «папірчик». Без підпису, деталей нема, загальні фрази, - що хочу, те і пишу. Ссилок на підтверджувальні документи теж нема. Те, що була фіктивно створена громадська організація «Штаб національного спротиву» – з головою, заступником, координаційним комітетом, які фіксували гроші, займали громадські посади – не що інше, як шахрайство, - розповів Микола Крук.

 

За його словами, ця організація не була зареєстрована згідно з вимогами українського законодавства, тому більше схожа на «зібрання групи шахраїв». Навіть під час спільних допитів у міліції, каже Микола Крук, жодної чіткої відповіді, куди ж поділись зібрані тернополянами гроші, він не почув.

 

«Мовляв, 120 тис. грн передали родинам загиблим з Небесної сотні. Кому? – Невідомо. Цікавився, куди пішли зібрані кошти і в якій кількості, у відповідь почув: «Ми роздали». Куди, кому – невідомо», – каже позивач.

 

Він попросив суд скасувати постанову про закриття кримінальних проваджень та направити матеріали на дорозслідування. Сьогодні відбулось вже четверте засідання суду: на жодне з них представники поліції так і не з’явились.

 

«Я зібрав 7 протоколів, де вказано: скільки здали, які купюри, яка загальна сума. Лише за один день 21 лютого 2014 року я зібрав і здав до так званого «Штабу» близько 210 тис. грн. Це були дві скриньки, набиті купюрами. По півтисячі 50-к, соток. 850 доларів і 50 євро. Де ці гроші? Хто і куди їх витратив?», – розповів Микола Крук.

18.10.2016