Відкрилась виставка підземних скарбів Львова.

 

У п’ятницю, 14 жовтня, у Люблінському музеї львівські археологи презентували виставку «Врятовані скарби підземного Львова», в експозиції якої представлені понад 500 знахідок, виявлених під час розкопок у центральній частині міста, і датовані VII - XIX ст., розповіла куратор виставки Наталія Войцещук, інформує Zaxid.net.

 

«Ідеєю виставки є показати щоденне життя львів'ян. Для людей є звичною думка, що на виставках потрібно показувати предмети розкоші, до прикладу, якісь королівські речі, оздоблені золотом, а про звичайних людей у такому випадку забувають. Той Львів, який ми маємо зараз, насправді, творили та будували звичайні люди. Тому тут відібрані речі, які використовували львів'яни щодня: ножики, глечики, сковорідки, горнятка, прикраси», - розповіла Наталія Войцещук.
 

На виставці представлені предмети, які знайшли археологи «Рятівної археологічної служби» Інституту НАН України за останні 15 років. Виставки поділена на дві частини, окрім археологічних знахідок, тут також представлені фотографії та картини львівських митців на археологічну тематику.


Серед знахідок, зокрема, є копія найстарішої української писанки, яку датують XV-XVI ст., а також таця із найстарішим гербом Львова на металі, що були знайдені у колодязі на вул. Шевській.

 

«На вул. Сербській також у колодязі ми знайшли горщик з прикрасами. То було 2 лютого, надворі був мороз, 12 градусів. Спершу ми знайшли медальйон, а згодом і решту скарбу. Наша львівська експедиція після цього дня  почала святкувати день зимового археолога. 15 серпня – це державне свято археолога, а 2 лютого – це наше неофіційне свято», - розповів археолог Рятівної археологічної служби Інституту НАН України.

 

На виставці також представлені дитячі іграшки-свистульки XVIII ст. у формі пташок, люльки XVII - XIX ст., монети та давні медальйони львів'ян. До кінця року знахідки будуть зберігатися у Любліні. У 2017 році виставка також буде представлена у Варшаві та Вроцлаві, після чого її зможуть побачити і львів'яни.

 

17.10.2016