Оpamiętajmy się!

 

Вчора, 16 жовтня, група з кількох десятків поляків, які засуджують акти вандалізму і яких лякають наростальні прояви радикалізму та нетолерантності серед своїх співгромадян, здійснила спільний виїзд до тих місць на сході Польщі, де протягом останнього часу було понищено і зруйновано пам'ятники на могилах українців. Звідти, а конкретно із цвинтаря у селі Верхрата, вони пощирили звернення з проханням про вибачення до українців і закликом опам'ятатися до поляків.

 

Знимка Ігоря Ісаєва

 

До кінця учорашнього дня «Wołanie z Werchraty» («Відозву з Верхрати») підписали кілька сотень поляків, і перші серед них — моральні авторитети, колишні державні діячі, громадські активісти, представники академічник кіл, духовні особи РКЦ, публіцисти, журналісти та представники мистецьких середовищ.
 

«Схиляючись над могилами у Верхраті та Монастирі, просимо про вибачення і закликаємо: немає нашої згоди на нищення могил, цвинтарів, пам'ятників! Знаємо, що вони є частиною важкого минулого […] Польською традицією є повага до померлих! Нехай спочивають у мирі» і «Чинімо так, щоб ми не мусили стояти над могилами людей, які будь гинути, бо буде занадто пізно, щоб цьому запобігти» — дві ключові тези учорашньої відозви, яку нижче публікуємо повнотекстово.
 

Відозва з Верхрати

Це звернення ми висилаємо, стоячи над зруйнованими українськими могилами на цвинтарі у селі Верхрата й українському селі Монастир, якого не існує з 1945 року, у ґміні Горинець.

Тиждень тому варвари знищили встановлений у 1993 році надгробок, поставлений на честь 19 мешканцям Верхрати, у тому числі й воякам УПА, громадянам Польщі, які загинули в часи Другої світової війни й оддразу після її закінчення від рук німецьких солдатів, радянських та, врешті, польських комуністів.

Від початку російської аґресії в Криму та на Донбасі сплюндровано – часами кількаразово – вісім українських цвинтарів, хрести чи надгробки, у тому числі й ті, що постали на кошти Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва (наприклад, на військовому цвинтарі у Пікуличах). Відео з актів вандалізму на цвинтарях та надгробках, позначені знаком Табору Великої Польщі (OWP), публікує на каналі YouTube поляк, член цієї організації, який зараз воює на стороні проросійських сепаратистів на Донбасі.

Схиляючись над могилами у Верхраті та Монастирі, просимо про вибачення і закликаємо: немає нашої згоди на нищення могил, цвинтарів, пам'ятників! Знаємо, що вони є частиною важкого минулого. У Польщі є увіковічнення з часів окупації, повстань, шведського потопу, двох світових воєн. А польською традицією є повага до померлих! Нехай спочивають у мирі.

 

Пам'ятаємо страшні часи, коли мацеву з єврейських цвинтарів використовували для будівництва доріг. Пам'ятаємо біль, який супроводжував знищення катинських каменів, біля яких молились родини замордованих, фотографії Цвинтаря Орлят, який був зрівняний з землею радянськими танками. А сьогодні у вільній Польщі знову бачимо, як зростає згода на організовані акції знищення цвинтарів, могил, пам'ятників, фізичний напад на процесію. Зростають погромні настрої. Щораз частіше символом «ворога батьківщини» стає українець, біженець, міґрант, людина з іншим кольором шкіри, а навіть професор, який публічно говорить іноземною мовою.

 

Тому, дивлячись сьогодні на знищені могили у Верхраті та Монастирі, закликаємо: опам'ятаймося! Байдужість, як і мова ненависті, сповнені аґресії написи на будинках, знищення надгробків, атакування людей, які йдуть у процесії, які моляться на могилах предків, — нищать наш спільний дім. Отруюють думки наших дітей. Ведуть до пожеж, в яких не буде тих, хто переміг.

Звертаємось особливо до інтеліґентських кіл, оскільки це вони формують суспільну свідомість, а це означає, що вони відповідальні за неї.

Звертаємось до влади і представників духовенства: очікуємо на Вашу присутність у кожному місці, в якому буде знищено цвинтар, вибито вікно у костелі, церкві, мечеті, синагозі.

Не дозволимо, щоб звичні у демократичному суспільстві суперечки переносили на цвинтарі та до святинь, щоб ображали й атакували наших ближніх.

Звертаємось до Вас, до всіх нас з-над зруйнованих могил села Верхрата і села Монастир. Чиньмо так, щоб ми не мусили стояти над могилами людей, які будуть гинути, бо буде занадто пізно, щоб цьому запобігти.

Верхрата, Монастир 16 жовтня 2016 року.

 

Ориґінал Відозви тут.

 

Серед тих, хто першими підписав Відозву, — діячі антикомуністичної опозиції в ПНР та діячі першої (початку 1980-х років) «Солідарності», зокрема Галіна Бортновська-Домбровська, Данута Куронь, Ева Кулік, Збіґнєв Буяк, Людвіка і Генрик Вуєці, Чеслав Бєлєцький,  Яцек Козловський, Йоанна і Януш Онишкевичі.

Колишній сенатор та колишній Голова Конституційного Суду РП професор Єжи Стемпень, екс-посол Польщі у Москві Катажина Пелчинська-Наленч, екс-міністр закордонних справ Радослав Сікорський, колишній Посол РП у США Марцін Босацький.

Професори Оля Гнатюк, Анджей Менцвель, Анджей Ковальчик, Кшиштоф Подемський, Йоанна Токарська-Бакір, Антоній Камінський, Адольф Юзвенко.

Публіцисти і журналісти: Боґуміла Бердиховська, Іза Хруслінська, Марцін Круль, Евґеніуш Смоляр, Адам Бальцер, Вєслав Романовський, Лукаш Сатурчак, Яцек Свйондер, Казімєж Вуйціцький, Пйотр Косьцінський.

Голова Гельсінського фонду прав людини Данута Пшивара, представник Комітету захисту демократії Матеуш Кійовський, Кшиштоф Становський з Фонду міжнародної солідарності, Петро Тима (Об'єднання українців у Польщі).

Представники органів місцевого самоврядування: Ян Бартмінський (Перемишль), Міхал Гуць (Гдиня).

 

Кількість підписантів зростає.

 

Відео Ігоря Ісаєва — головного редактора порталу українців Польщі PROstir.pl

17.10.2016