Шотландці мають намір знову проголосувати за незалежність.

Уряд Шотландії готує законопроект про проведення нового референдуму щодо виходу зі складу Великої Британії.

 

 

Про це заявила керівниця уряду Шотландії Нікола Стерджен (Nicola Sturgeon) на з'їзді Шотландської національної партії в Глазго – повідомило видання The Guardian. За її словами, законопроект буде поданий на розгляд місцевого парламенту вже наступного тижня.

 

«Я рішуче впевнена в тому, що Шотландія здатна ще раз обміркувати питання про свою незалежність, зробивши це до того, як Велика Британія полишить Європейську Унію», – підкреслила Стерджен.

 

Референдум про вихід Об’єднаного Королівства зі складу ЄУ відбувся в червні 2016 року. У ньому взяли участь 72,2% британців, причому 51,9% проголосували за припинення членства в Унії, а 48,1% – проти. Своєю чергою 62 відсотки мешканців Шотландії під час референдуму висловилися проти Brexit’у.

 

Варто також нагадати, що референдум про незалежність Шотландії пройшов у вересні 2014 року. У ньому взяли участь 84,59% виборців, причому 55,3% з тих, хто проголосував, висловилися проти відділення від Великої Британії, а 44,7% – за незалежність.

 

Цього тижня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що офіційну заяву про вихід з ЄУ буде зроблено до кінця березня 2017 року. 

14.10.2016