Гройсман висловив невдоволення формою е-декларацій.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив організувати спільну нараду за участю посадовців Національної аґенції з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури задля вирішення юридичних колізій, пов'язаних із запуском системи електронного декларування.

 

Про це повідомляє "Українська правда".

 

З боку уряду організацією наради опікуватиметься віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

 

"По всіх юридичних питаннях, щоб ні в кого не виникало жодних сумнівів. Заповнили декларацію – будете нести повністю відповідальність згідно з законом. Не заповнили – нестимете відповідальність за законом", – заявив Гройсман.

 

На засіданні низка міністрів скаржилися, що в електронній декларації з'явилися "нові поля", а відтак виникає проблема з заповненням бланку.

 

"Без їх заповнення я не можу подати цю декларацію. Виходить, що або мені треба писати некоректну інформацію, або не подавати взагалі інформацію, бо в мене вона не в повному вигляді. В мене питання: як потім цю некоректну інформацію потім потрактує суд? Чи як свідоме не заповнення, або маніпуляція, або те що у вас не працювала вчасно система", – заявив, зокрема, Павло Розенко.

 

Гройсман наголосив, що форму е-декларації слід удосконалити. "Треба зробити інтерфейс цих декларацій таким зручним і зрозумілим, щоб ні в кого не виникало питань, тому що в принципі кожен хоче у відповідності до закону заповнити її добросовісно і треба щоб система не заважала це робити", – сказав Гройсман.

 

Голова НАЗК Наталія Корчак відповіла, що система вдосконалюватиметься поступово, в міру виявлення нових проблем.

 

Пані Корчак також відкинула підозри, буцімто технічні недоліки системи дозволять чиновникам уникнути відповідальність за незаконно набуті статки, виявлені після перевірки декларацій.

 

"Зараз у пресі дуже багато висловлювань з приводу того, що форма декларації, яка зареєстрована у Міністерстві юстиції, не відповідає системі електронного декларування. Так от, звертаю увагу, що мова йде про технічні зауваження, які не впливають на юридичну форму декларації. І сама декларація не є доказом у суді. Доказом у суді будуть уже результати перевірки по фактам, викладеним у деклараціях", – сказала Корчак, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Наталія Корчак висловила сподівання, що НАЗК спільно з Мін'юстом та Держспецзв'язком незабаром усунуть усі спірні питання.

 

"Наразі є дуже гучним питанням запуску системи електронного декларування. Воно відбувалося у рамках тих міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Україна. Ми виходили з тих можливостей, які у нас були. Але можна стверджувати, що запустився механізм, який дозволяє громадськості моніторити декларації. Тобто, ми стали на шлях нової культури. Звісно, робота системи електронних декларацій викликає певні побоювання, це в певній мірі ще й психологічний бар'єр. Тому що, коли заповнюєш декларацію, вперше відкриваєш поля, особливо, коли ти входиш у цю систему, то без відповідних навичок, звісно, губишся", – визнала голова НАЗК.

 

11.10.2016