Помер Анджей Вайда.

 

Легендарному польському режисерові було 90 років.

 

 

Режисер народився в Сувалках в 1926 році в родині кадрового офіцера і шкільної вчительки. Майбутній режисер встиг закінчити сім класів середньої школи, коли почалася фашистська окупація. Щоб уникнути примусових робіт у Німеччині, під час війни Вайда працював помічником вантажника, креслярем, комірником в німецьких майстернях, допомагав реставрувати фрески в костелах.

 

Він вступив в Армію Крайову, але в бойових діях участі не брав. Коли війна закінчилася, Вайда вступив до Академії образотворчих мистецтв у Кракові на курс живопису, проте вже через три роки перейшов в кіношколу в Лодзі.

 

Батько Анджея Вайди був розстріляний в 1939 році в Катині. Значно пізніше, у вересні 2007 року, на екрани вийшов фільм Анджея Вайди "Катинь", який Вайда називав найважчим фільмом свого життя.

 

Своїм дебютним фільмом "Покоління", знятим в 1954 році, Анджей Вайда  започаткував в Польщі тему антисталінізму. Це частина трилогії, наступні фільми — "Канал" (1956 р) і "Попіл та алмаз" (1958 р)." "Канал" був удостоєний спеціального призу Каннського фестивалю і приніс режисерові всесвітню славу.

 

У 1981 році фільм Анджея Вайди "Людина із заліза" став першим польським фільмом, який отримав "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. Його фільм "Дантон" удостоївся премії Британської академії кіно і телевізійних мистецтв (BAFTA) в 1984 році.

 

Зрештою, Вайда — володар багатьох почесних призів різних кінофестивалів: "Золотий лев" Венеціанського фестивалю (1998), "Оскар" (2000), Почесний "Золотий ведмідь" Берлінського кінофестивалю (2006).

 

 

Останній проект Вайди — біографічний фільм "Післяобраз" про художника Владислава Стжемінського — вийде на екрани на початку наступного року.

 

 

10.10.2016