Помер карпатський композитор Михайло Гринишин.

 

6 жовтня на 95-му році життя помер український хоровий диригент, фольклорист, композитор, професор, один із фундаторів Хорового товариства ім. М. Леонтовича, член Координаційної ради Національної Всеукраїнської музичної спілки, музично-громадський діяч, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України Михайло Петрович Гринишин, інформує Курс.

 

«Михайло Гринишин – знакова постать у народно-хоровій творчості, митець надзвичайно широкого мистецького діапазону. Свого часу він був керівником Гуцульського ансамблю пісні і танцю, ведучим на українському телебаченні програми «Сонячні кларнети», завідувачем кафедри хорового диригування Київського національного університету культури і мистецтв.

 

Своєю багатогранною науково-мистецькою діяльність Михайло Гринишин зробив значний внесок у скарбницю вітчизняної та світової культури. Він є автором понад 50 науково-творчих праць, досліджень, монографій, великої кількості статей, рецензій.

 

Світла пам’ять про справжнього патріота і музиканта назавжди залишиться в наших серцях», – висловилюють співчуття рідним, близьким і колегам музиканта в Міністерстві культури.

 

Михайло Гринишин народився в містечку Обертин на Тлумаччині. Закінчив Станіславське музичне училище. В 1947–1950 p. навчався у Львівській консерваторії, проте був відрахований за «участь в українській буржуазно-націоналістичній молодіжній організації». Відновив навчання в Одеській консерваторії за хрущовської відлиги. По закінченні керував Гуцульським ансамблем пісні і танцю Івано-Франківської обласної філармонії.

 

За час творчої роботи в ансамблі Михайло Гринишин створив десятки самобутніх концертних програм з традиційних творів Гуцульщини, творів сучасних українських композиторів та власних творів.

 

У 1970–2005 роках викладав в Київському інституті культури на кафедрі хорового диригування, тривалий час очолював кафедру.

 

Серед монографій Михайла Гринишина – «Арканове коло», «Співає Гуцульський ансамбль». 

 

Автор пісень «Вівці мої, вівці», «Гей, Карпати», «Ой, зелена полонина», «Карпатський гомін», «Полонинко-гордовинко» та інших.

07.10.2016