Польський Сейм відхилив законопроект про заборону абортів.

Переважна більшість депутатів – 352 з 428 – проголосували проти.

 

 

Перед голосуванням лідер правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський несподівано закликав парламентарів не підтримувати законопроект. «Сталося велике непорозуміння. Ми шануємо право на життя, але суспільна реакція змусила нас замислитися. Те, що пропонує держава є хибною ініціативою, ефект буде цілком протилежний», – процитувало слова Качинського Polskie Radio.

 

Нагадаємо, що законопроект про практично повну заборону абортів був внесений до польського парламенту минулого тижня з ініціативи громадянського комітету «Стоп абортам» (Stop Aborcji). Свою підтримку цієї ініціативи висловили прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло і сам лідер ПіС Ярослав Качинський. Після цього її попередньо підтримали і депутати від цієї партії, які становлять парламентську більшість.

 

Реакцією на підтримку депутатами законопроекту стали багатотисячні акції протесту, які пройшли в Польщі на початку жовтня. Їх ініціатором став громадський комітет «Рятуймо жінок» (Ratujmy Kobiety). Він ж провів збір підписів на користь загальноєвропейської законодавчої ініціативи, де повинні бути закріплені право на аборт, сексуальну освіту й контрацепцію.

06.10.2016