ВР провалила закон про обмеження на гастролі артистів РФ.

 

Верховна Рада провалила проект про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора. Народні депутати не змогли проголосувати ані за схвалення законопроекту в першому читанні (174 голоси), ані за його повернення на доопрацювання. Згідно з регламентом, у такому випадку проект вважається відхиленим.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту (ініційованого фракцією "Народного фронту") було запровадження правового механізму захисту національної безпеки України в інформаційній сфері шляхом обмеження участі громадян держави-агресора, які активно підтримують окупацію частини території України та політику РФ, у театральних постановках, теле- та кінофільмах, гастрольних заходах, обмеження трансляції музичних творів за участю таких осіб.

 

"Якщо ми приймаємо цей законопроект, то фактично визнаємо, що ми маємо справу з агресором, який веде проти нас гібридну війну, і що ми готові захищатися від цієї гібридної війни", – заявив у своєму виступі голова комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький, один із авторів проекту.

 

Водночас, проти цього законопроекту висловилася перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. "Є позиція Нацради України, до якої ми обирали патріотичних і гідних представників, є позиція українських телеканалів, вони вважають, що цей законопроект порушує права людини, глядача українського. Ми не можемо як правова держава приймати законопроекти, уподібнюючись Росії, яка забороняє все на світі, від усиновлення хворих дітей і зараз закриває українську бібліотеку. Україна – не Росія, не через заборони потрібно йти, а через виховання патріотизму через інші речі", – заявила Геращенко.

 

Проект, зокрема, передбачав, що гастрольні заходи гастролера, пов’язаного з державою-агресором, можуть проводитись в Україні "за умови, що гастролер до початку відповідного гастрольного заходу надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України державою-агресором за формою, що відповідає формі, встановленій Кабінетом міністрів України".

 

Нагадаємо, що подібний підхід у червні активісти антиросійського бойкотного руху застосували до співака Івана Дорна перед його виступом у Львові: вони вимагали від артиста, котрий часто виступає в Росії, засвідчити свою прихильність до територіальної цілісності України (Дорн виконав цю обіцянку через "пости" у Facebook).

 

Пізніше Ірина Геращенко додала на своїй сторінці у FB, що вона "категорично проти того, аби виховувати патріотизм українців через заборони і приниження, через порушення прав людини", закликавши боротися з російською пропаґандою "жорстко", але "мудро". "Нас цікавить позиція росіян, а не розписки... Вимагати від людей розписки – це точно не компетенція ВР", – зазначила віце-спікер.

 

Ірина Геращенко також нагадала, що СБУ регулярно поновлює список росіян, котрі відзначилися антиукраїнською позицією, із забороною на в'їзд до України. На її погляд, це є дієвішим методом боротьби з пропаґандистами.

 

06.10.2016