Клімкін закликає не квапитися з візовим режимом для РФ.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає необхідним вивчити всі ризики, перш ніж запроваджувати візовий режим із Росією.

 

Про це він заявив після урядового засідання, інформує УНІАН.

 

"Росія розпочне хвилю шаленої пропаганди. Крім того, ми теж розуміємо, що у випадку запровадження такого візового режиму, Росія намагатиметься максимально ускладнити процедуру отримання віз, можливо, натомість пропонуючи якісь форми громадянства. Тому всі ці ризики мають бути чітко нами вивчені, і на цій підставі будемо відповідно приймати рішення. Саме це і є ключовим елементом нашої позиції", – сказав міністр.

 

"Безумовно, нам потрібне зміцнення безпеки на наших кордонах... Але, по-перше, давайте запитаємо себе, чи збільшиться безпека? Я вважаю, що російські спецслужби дуже швидко пристосуються. З іншого боку, ми чудово розуміємо, що на сьогодні мільйони українців відвідують Росію, вони там працюють. Тому, по-перше, маємо рухатися до того, щоб у нас було більше безпеки. По-друге – чітко оцінити і переваги, і ризики цього. І з точки зору прийняття самого рішення, і з точки зору часових рамок. І, звичайно, нам потрібно зрозуміти, що ще необхідно зробити для зміцнення безпеки за рамками цього рішення", – зазначив Клімкін.

 

Якщо ж Верховна Рада таки зважиться запровадити візовий режим із РФ, то це, за словами міністра, вимагатиме часу.

 

"Я вже казав, що ми приблизно оцінювали потреби МЗС, щоб запровадити видачу віз. Це, звичайно, і додаткові консульські посади, це і додаткове обладнання. Це все ми маємо зробити. В принципі, ми готові, ми знаємо, що маємо зробити. Але, звичайно, маємо чітко сказати, що це не питання тижнів – це питання вимагає і серйозного політичного опрацювання, необхідної логістики", – зауважив міністр.

 

05.10.2016