ВР закликала Захід засудити переслідування українських журналістів Росією.

 

Верховна Рада України звернулася до світової спільноти з закликом консолідувати зусилля задля звільнення українських журналістів, а також засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

 

Про це йдеться у зверненні ВР, що його підтримало на засіданні в середу 245 народних депутатів.

 

Парламентарі нагадують, що 30 вересня у Москві затримано кореспондента української аґенції "Укрінформ" Романа Сущенка, а 1 жовтня російський суд постановив арештувати журналіста. При цім РФ досі не дала дозволу консулові на відвідини поневоленого репортера.

 

ВР також нагадує, що в Криму російські правоохоронці сфабрикували справу проти громадянина України, журналіста Миколи Семени. ФСБ звинувачує його у "сепаратизмі".

 

"Не звертаючи увагу на стан здоров’я М.Семени, йому було відмовлено у виїзді до материкової частини України для лікування, що можна однозначно розцінювати як застосування тортур. У жовтні 2016 року проти нього продовжиться судовий процес за надуманими обвинуваченнями", – підкреслює ВР.

 

"Ці та інші справи стосовно громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них. При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури", – наголошують депутати у своїй заяві.

 

"Ми твердо переконані, що у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю. Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів", – обурюється парламент.

 

Верховна Рада також ухвалила заяву з приводу судового рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

 

"Меджліс опинився під загрозою цілковитої заборони його діяльності на території окупованого Криму на основі політично мотивованих звинувачень у тому, що він є «екстремістською організацією»... Така характеристика діяльності Меджлісу не має нічого спільного з реальністю і є неприпустимою, адже у своїй діяльності Меджліс завжди дотримувався норм міжнародного права і законодавства України і завжди сприймався як повноважний представник всього кримськотатарського народу на міжнародній арені. Репресії та каральні акції проти Меджлісу та його членів є серйозним правопорушенням держави-окупанта, яке не має жодної реальної фактичної підстави, і є серйозним порушенням принципів та норм міжнародного права", – наголошують депутати у своєму зверненні.

 

Парламент наголошує, що з кінця лютого 2014 року кримськотатарський народ, який лише на початку 1990-х років отримав можливість повернутися на свою історичну батьківщину після десятиліть радянських репресій, "опинився під загрозою нових каральних акцій, які проводить держава-окупант на території кримського півострова".

 

ВР нагадала світовій спільноті про численні випадки переслідувань кримських татар на окупованому півострові, зокрема, про останній приклад "каральної психіатрії" щодо одного з чільних представників Меджлісу Ільмі Умерова.

 

"Заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму є продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу. Ця заборона може породити репресії та гоніння щодо членів Меджлісу та тисяч кримських татар, які з ним співпрацюють. Такі дії можуть стати наступним етапом у продовженні переслідування кримськотатарського народу і вчинення проти нього найбільш тяжких злочинів, таких як геноцид 1944 року, вчинений шляхом примусового переселення кримськотатарського народу з Криму в Центральну Азію та інші регіони СРСР", – обурюється парламент.

 

Верховна Рада закликала міжнародне співтовариство не визнавати заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму, вжити заходів для недопущення реалізації судового рішення де-факто, не визнавати "маріонеткові кримськотатарські організації", створені у Криму після подій 2014 року, вжити санкцій проти організаторів судового переслідування Меджлісу. Постанову підтримало 248 народних депутатів.

 

В обидвох випадках парламенту вдалося ухвалити заяви голосами фракцій БПП, "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальної партії та "Батьківщини". При цім фракції колишніх "реґіоналів" не голосували (звернення щодо журналістів: "Опоблок" – 1 "за", "Відродження" – 4, "Воля народу" – 2; заява щодо Меджлісу: "ОБ" – 2, "Відродження" – 3, "Воля народу" – 6).

 

05.10.2016