Росія вимагає від США скасувати санкції.

Це є однією з умов, які Москва висунула Вашингтону, за виконання яких вона готова відновити російсько-американську угоду про утилізацію плутонію.

 

 

Указ про припинення угоди зі США про утилізацію збройового плутонію підписав президент Росії Володимир Путін. Документ був опубліковано на офіційному порталі правової інформації РФ.

 

Як зазначено в указі, такий крок викликаний «виникненням загрози стратегічній стабільності внаслідок недружніх дій США щодо Росії».

 

«Під приводом кризи в Україні відбувається нарощування військової присутності США в Східній Європі, в тому числі в державах, прийнятих до НАТО після 2000 року – року укладення Угоди. У 2015 році шість нових передових пунктів управління військами розташовано в Болгарії, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Естонії. Їхнє основне завдання – в разі прийняття відповідного рішення забезпечити оперативне перекидання великих військових контингентів НАТО в Східну Європу. Підрозділи збройних сил США введені на території держав Прибалтики, збільшено кількість літаків НАТО, які базуються на їхніх аеродромах. На території України інструктори зі США проводять навчання бойовиків забороненої в Росії організації “Правий сектор”», – читаємо в документі.

 

В указі Путіна зазначено, що дію договору буде призупинено через три місяці після повідомлення американської сторони.

 

Для того ж, аби угоду було поновлено, Росія вимагає, як вже зазначалося, зняття всіх санкцій. Окрім того, названо такі умови:  США повинні скоротити чисельність військових сил НАТО біля російських кордонів, скасувати «закон Магнітського»  і взагалі відмовитися від «недружньої політики щодо Російської Федерації». А ще Москва вимагає компенсувати їй збитки від санкцій.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав ухвалене рішення «сигналом Вашингтону». «Намагатися говорити з Росією з позиції сили, мовою санкцій і ультиматумів, і при цьому продовжувати вибіркову співпрацю з нашою країною тільки в тих галузях, де це вигідно США, не вийде», – заявив він.

 

Американська сторона ці слова і поставлені Росією умови відновлення співпраці поки що не прокоментувала.

 

Угоду про знищення плутонію, який не є необхідним для потреб оборони, Росія і США підписали 2000 року. Документ передбачав переробку 34 тонн плутонію з кожної сторони на паливо для атомних електростанцій.

03.10.2016