Спецкомісія ООН розслідуватиме напад на гумконвой в Сирії.

Про це заявив генеральний секретар організації Пан Ґі Мун.

 

 

 «В ООН створять внутрішню комісію щодо інциденту з атакою на гуманітарний конвой під сирійським Алеппо. Комісія з розслідування встановить факти події і відзвітує перед генеральним секретарем по завершенні своєї роботи. Генеральний секретар розгляне доповідь і ухвалить рішення щодо подальших заходів», – процитувало слова Пана Ґі Муна видання Der Standard.

 

Нагадаємо, що гуманітарний конвой ООН і сирійського Червоного Півмісяця потрапив під авіаційний удар недалеко від Алеппо 19 вересня. За твердженням офіційного Вашингтона, повітряну атаку на колону з гуманітарною допомогою вчинила російська або урядова сирійська авіація. Це твердження, своєю чергою, довели незалежні експерти.

 

Коментуючи ці закиди, прес-секретар російського президента Володимира Путина Дмитро Пєсков заявив, що Росія непричетна до нальоту на конвой. «Хто розбомбив конвой з гуманітарною допомогою. Ми не знаємо?», – зазначив він.

 

Після цього інциденту ООН вирішила призупинити всі гуманітарні поставки в Сирію.

А російська й урядова сирійська авіація відновила бомбардування міста Алеппо. Фактично перемир'я в Сирії зірвано.

 

Тим часом, в Державному департаменті США знову заявили, що надії американців на дипломатичне вирішення конфлікту в Сирії слабшають. У п'ятницю, 30 вересня, представник Держдепу США Марк Тонер заявив: «В дипломатичне вирішення конфлікту, з огляду на ситуацію на місцях (в Сирії), повірити складно».

 

Раніше схожу заяву зробив і глава американського зовнішньополітичного відомства Джон Керрі. «Я думаю, ми на межі припинення обговорення, тому що, знаєте, в контексті таких бомбардувань, які там відбуваються, нераціонально сидіти тут і намагатися ставитися до цього (дипломатичному процесу) серйозно», – заявив Керрі в четвер.

30.09.2016