Віце-спікер назвала заяви президента Ізраїлю "некоректними".

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко назвала некоректними заяви президента Ізраїлю Реувен Рівлін на парламентських слуханнях на тему "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" про участь українців, зокрема бійців ОУН, у Голокості.

 

"Під час виступу в українському парламенті президент Ізраїлю Реувен Рівлін дозволив собі, на мою думку, певні некоректні і недипломатичні оцінки певних сторінок трагічної української історії, зокрема, ОУН", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Віце-спікер висловила жаль, що президент Ізраїлю не чув усі попередні виступи, "де праведники, лідери єврейських громад, представники різних релігійних конфесій, українські патріоти... згадували невинно убієнних і їх спасителів, серед яких було дуже багато простих українців".

 

"Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашої історії, але кожному слову, кожній оцінці – свій час і своє місце. Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби, в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність. Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальної цілісності України", – зазначила Геращенко.

 

Заступник голови ВР висловила жаль, "що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди", і це, на її переконання, свідчить про те, що "нам треба активізувати всі наші зусилля, аби світ знав більше правди про українську історію, в тому числі і про Бабин Яр, тему якого замовчували "совєти", але голосно підняли саме українські патріоти".

 

У вівторок президент Ізраїлю Реувен Рівлін, виступаючи перед народними депутатами та учасниками парламентських слухань, закликав не допускати антисемітських проявів, із-поміж іншого згадав про участь бійців ОУН у Голокості.

 

"Відносини між єврейським та українським народами сьогодні спрямовані в майбутнє, але ми не можемо допустити, щоб історія, як з її страшними, так і хорошими подіями, забулася. Антисемітизм слід визнавати таким, яким він був у минулому, і в його сьогоднішній подобі. Не можна реабілітувати і прославляти антисемітів", – закликав Реувен Рівлін.

 

За словами президента Ізраїлю, на території України в період Другої світової війни було вбито близько 1,5 млн. євреїв. "У Бабиному Яру та інших місцях, їх розстрілювали в лісах біля ярів і ровів, зіштовхували у братські могили, багато співучасників злочинів були українцями, і серед них особливо виділялися бійці ОУН", – зазначив Рівлін.

 

28.09.2016