43% українців підтримують ідею ізоляції від Донбасу.

 

42,9% українців виступають за законодавче визнання окупації ОРДіЛО та ізоляцію окупованих територій до встановлення офіційного контролю з боку держави.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова.

 

При цім 31,4% виступають проти ізоляції Донбасу, а кожен четвертий – 25,6% – вагається з відповіддю.

 

Приблизно таке ж число респондентів, як і в першому випадку, – 42,1% – підтримує припинення будь-яких економічних зв’язків між Україною та окупованими територіями (включно з соціальними виплатами, постачанням енергоресурсів, закупівлею вугілля тощо) до повного відновлення української юрисдикції. Противників у цієї ідеї – 36%.

 

Засадничі політичні пункти "мінських угод" мають підтримку чверті респондентів: 22,7% годяться на "особливий статус Донбасу" (50% – проти), 23,9% – акцептують проведення виборів на окупованих територіях (50,6% – проти). Амністію учасникам сепаратистських рухів (котрі не мають гріха важких злочинів) підтримує 34% українців.

 

При цім у становищі, коли респонденти мали оцінювати не кожну ініціативу окремо, а розглядали їхній пріоритет у сув'язі, відповіді розподілилися дещо інакше.

На запитання: "Який з наведених варіант дій української влади щодо тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей Ви підтримали б більшою мірою?" – 30,1% виступили за офіційне визнання окупації та ізоляцію Донбасу; 21,1% – надання "особливого статусу" та проведення виборів; а 18,6% – таки за продовження АТО "до повного відновлення контролю України над зайнятими сепаратистами територіями".

 

Найбільш прихильним до ідеї ізоляції окупованого Донбасу є Західний реґіон, а також Центр. Відносна більшість опирається пунктам мінських угод і на Півдні. Схід, а особливо соціологічний реґіон Донбас, – згодні на широкі поступки. 

 

 

Дослідження проводилося між 9 по 14 вересня 2016 року. Опитано 2018 у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій.

 

26.09.2016