Верховна Рада назвала новий склад Госдуми нелеґітимним.

 

Верховна Рада України оголосила про те, що не визнаватиме виборів до нижньої палати парламенту Росії через організацію голосування в окупованому Криму, а новий склад Госдуми та її акти вважатиме нелеґітимними.

 

Таку заяву Верховна Рада прийняла на своєму засіданні у вівторок. Парламентський демарш оголошено 264 голосами. Зокрема, за постанову проголосувало 106 депутатів із фракції Блоку Петра Порошенка, 74 – із "Народного фронту", 23 – із "Самопомочі", 18 – із Радикальної партії, 15 – із "Батьківщини", 4 – із групи "Воля народу", 1 – із групи "Відродження", а також 23 позафракційних. Постанову не підтримав жоден нардеп "Опозиційного блоку".

 

"За загальним принципом права – "Jus ex injuria non oritur" – право не може виникнути з правопорушення – вибори до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації сьомого скликання, їх результати та правові наслідки, та відповідно, склад, повноваження, акти та рішення Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації сьомого скликання – є нелеґітимними", – наголошують українські парламентарі у своїй заяві.

 

Народні депутати вказують, що територія України в межах міжнародно визнаного кордону "є цілісною і недоторканною". Згідно з принципами міжнародного права, усі держави зобов’язані поважати принципи суверенної рівності держав, утримання від застосування сили в міжнародних відносинах, територіальної цілісності, недоторканості державних кордонів, невтручання у внутрішні справи держав.

 

"Відповідно, враховуючи незаконне проведення виборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь 18 вересня 2016 року, проведення виборів до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації сьомого скликання – є порушенням Конституції та законодавства України, основних принципів та норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН та інших міжнародно-правових актів", – наголошує ВР.

 

Народні депутати нагадують, що до складу Госдуми входять 450 депутатів, які обираються за змішаною виборчою системою. Зокрема, на окупованій території у Криму "обрали" чотирьох "депутатів", а ще "голосували" у загальнодержавному окрузі (225 мандатів). "Тобто 229 депутатів – а це більшість від конституційного складу Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації, є обраними у нелеґітимний спосіб, відповідно, результати виборів є юридично нікчемними", – наголошує ВРУ.

 

"Враховуючи викладене, вважаємо, що наявність у Державній думі Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання депутатів, обраних внаслідок проведення незаконних виборів на окупованих Російською Федерацією територіях, призводить до нелеґітимності виборів від 18 вересня 2016 року в Державну думу в цілому, та відповідно, нелеґітимність всієї нижньої палати російського парламенту, її актів та рішень", – резюмують нардепи.

 

Український парламент звернувся до Ради безпеки і Генеральної асамблеї ООН, парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій із закликом не визнавати леґітимність виборів до Державної думи.

 

20.09.2016