Гакери гакнули наукову платформу

 

Платформа Eurekalert – одне з найважливіших джерел наукових новин зі всього світу. Зареєстровані на ній журналісти отримують доступ до важливих фахових видань і до тих публікацій, які ще не з’явилися в пресі. Проте з 14 вересня ця платформа недоступна, причина – атаки гакера. Для наукових журналістів – це удар, адже без Eurekalert пошуки матеріалів стали значно складнішими.




Повідомлення на сайті Eurekalert про відключення сайту у зв'язку з порушеннями безпеки.


 

Дуже часто новини, опубліковані на спеціалізованих сайтах, зокрема й на сайті scinexx, походять з одного джерела – Eurekalert. Ця платформа зв’язує доступи до фахових видань і виставляє ще заборонені до публікації статті в мережу, щоб їх могли бачити зареєстровані та акредитовані наукові журналісти з цілого світу.

 

Сервіс дає змогу журналістам заздалегідь підготувати та написати особливо цікаві повідомлення. Стаття виходить онлайн тоді, коли стікає термін ембарго. Eurekalert не єдина можливість заздалегідь переглянути публікації, але ця платформа найзручніша та наймастабніша.

 

Завдяки Eurekalert можна не реєструватися на сайті кожного вісника, а лише одним кліком мишки отримати доступ до Science, PNAS та інших видань. «Журналіст не здатен щотижня відстежувати 50–100 сайтів вісників та університетів, – пояснює Нан Блодбент (Nan Broadbent) з Американської Асоціації сприяння розвитку науки (American Association for die Advancement of Science, AAAS), організації, що спільно з іншими науковими організаціями запустили Eurekalert. – Так виникла ідея створити єдину платформу для захищеного обміну інформацією».

 

Сьогодні Eurekalert користуються 12 тисяч зареєстрованих журналістів з 90 країн світу. Платформа діє як джерело повідомлень з шести тисяч університетів і дослідницьких установ, а також як центр доступу до багатьох знаменитих журналів, з-поміж яких Science, The Lancet, JAMA та Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

У середу 14 вересня цей сервіс вперше заморозили, Eurekalert опинився офлайн. 9 вересня платформу гакнули, як з’ясувалося кілька днів потому. Німецький журналіст Філіп Гуммель (Philip Hummel), чий доступ до Eurekalert був тимчасово заблокований через ненавмисне порушення ембарго, отримав у Twitter повідомлення від гакера. Той запропонував надати йому акаунт для користування. Гуммель поінформував Eurekalert, і вияснилося, що гакер дістав доступ до системи та вхідних даних користувачів.

 

Аби обмежити шкоду, в АААS поспіхом відключили платформу. Відтоді відповідальні особи намагаються знайти тріщини в системі безпеки й виявити гакера. Водночас наукові журналісти шукають альтернативні джерела наукової інформації.

 

Реакція дуже нервова. Пол Габріелсен (Paul Gabrielsen) з Університету штату Юта написав на своїй сторінці у Twitter: «До гакера Eurekalert: Чи не міг би ти, будь ласка, зосередити свою енергію на отримані доступу до податкових декларацій Дональда Трампа? Ми мусимо займатися наукою».

 


Weltweit größte Wissenschaftsplattform gehackt 
Scinexx.de, 16.09.2016
Зреферувала Соломія Кривенко

19.09.2016