Розпочався перший саміт ЄУ без участі Великої Британії.

До столиці Словаччини приїхали представники 27 країн-членів Європейської Унії, щоб обговорити кроки, які необхідно буде зробити, аби подолати актуальні кризові явища, спричинені, зокрема, виходом Лондона зі спільноти.

 

 

«Євроунія перебуває в критичній ситуації. І зараз європейським країнам необхідно продемонструвати, що вони здатні зміцнити безпеку на континенті, а також ефективно співпрацювати в царині економіки і оборони», – заявила на відкритті саміту бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель.

 

Президент Франції Франсуа Олланд запропонував прийняти «Братиславську дорожню мапу», яка, за його словами, повинна складатися з трьох основних пунктів, здатних повернути довіру громадян Унії до ідеї єдиної Європи – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Захист, тобто безпека; підготовка до майбутнього, тобто здатність бути великою силою в світовому масштабі в аспекті економіки і створення робочих місць; і, нарешті, дати надію молодим», – перерахував ці пункти французький президент.

 

«Нам необхідно продемонструвати єдність. Нам необхідно засвідчити, що європейський проект триває», – заявив господар зустрічі прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

 

Саміт анонсовано як «неформальний». У Братиславі не планується ухвалювати будь-яких рішень чи підписувати документи – як пояснюють чиновники ЄУ, зустріч буде більше схожою на «мозковий штурм» і обмін думками за закритими дверима.

16.09.2016