Україна передала Нідерландам викрадені у 2005 році картини голландських художників

 

Україна офіційно передала Нідерландам картини голландських художників ХVII-ХVIII століть, викрадені в 2005 році з музею Західної Фрісландії (м. Горн).

 

Урочисте передання картин відбулося в п'ятницю в Києві в посольстві Нідерландів, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми зараз бачимо шедеври голландського мистецтва, які мають приносити задоволення відвідувачам музею з усього світу, а не зловмисникам", – сказав генеральний прокурор України Юрій Луценко під час церемонії.

 

Заступник голови СБУ Володимир Глуговський, відповідаючи на питання про те, чи дійсно ці картини були знайдені на Донбасі, сказав: "Так, деякі з них були на Сході", – при цім він не оприлюднив подробиць.

 

По закінченні церемонії передачі картин директор голландського музею Ед Гірдинк нагадав, що, можливо, роботи перепродували, і власники змінювалися протягом цих 10 років. За його словами, дві картини, зокрема "Жінка вищого світу", не мають музейних рамок, і тільки дві роботи в хорошому стані, а відтак вартість картин впала. "У поганому стані картини втрачають свою цінність. Ми публічно заявили про викрадення 24 картин, щоб їх не продавали", – сказав Ед Гірдинк. За його словами, нині всі 5 робіт коштують близько 200 тис. євро, але для музею важлива історична і художня цінність цих полотен.

 

Юрій Луценко висловив сподівання, що до Нідерландів повернуть і інші 19 із 24 полотен. "Ми дуже сподіваємося, що й інші будуть повернуті таким же успішним шляхом. Тому розкривати джерело і механізми отримання цих картин нині не доцільно", – сказав генеральний прокурор.

 

Заступник голови Служби безпеки України Володимир Глуговський зазначив, що у справі допитали 150 осіб, які могли знати про знаходження цих картин, і провели кілька складних оперативних операцій. Відповідаючи на питання про те, чи можна говорити про те, що ці 19 робіт все ще перебувають в Україні, Глуговський сказав: "Шлях картин дуже складний. Вони можуть бути в різних країнах", – сказав він. За його словами, триває робота осіб, причетних до викрадення картин. Відповідаючи на питання про те, чи є вони військовослужбовцями, заступник голови СБУ сказав: "Не обов'язково. Картини були викрадені 10 років тому, і вони пройшли кілька рук, а може, і кілька десятків рук".

 

Нагадаємо, у грудні 2015 року представник музею Західної Фрісландії заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин зберігається у батальйону ОУН, який нібито намагався виторгувати за ці полотна 50 млн. євро.

 

16.09.2016