Суд ЄС скасував "перші" санкції проти Януковича.

 

Загальний суд Європейського Союзу визнав неправомочним рішення Євроосюзу застосувати санкції проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра та екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва у 2014-2015 роках, але правомочним на період 2015-2016 рр.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

"Загальний суд анулює заморожування активів, яке накладалося на них на період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року. Однак загальний суд підтвердив заморожування коштів, введене в період з 6 березня 2015 року до 6 березня 2016 року", – йдеться у рішенні.

 

"Загальний суд дійшов висновку, що заморожування активів трьох українців не відповідає критеріям внесення до (санкційного) списку і, отже, анулює запобіжні заходи за період з 6 березня 2014 року до 5 березня 2015 року", – постановила судова інстанція.

 

Щодо наступного періоду – між 2015 і 2016 роками – загальний суд вважає, що рішення ЄС про санкції виправдовує той факт, що дії, які класифікуються як розкрадання державних коштів, є порушенням закону.

 

Суд також встановив, що Рада ЄС, щоб виправдати введення обмежувальних заходів проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра та Клюєва, керувалась листами від української влади від 10 жовтня 2014 р. і 30 грудня 2014 р. "Ці листи містять звіт про прогрес у різних розслідуваннях щодо цих трьох громадян України і надають достатньо доказів того, що коли у березні 2015 року рішення про заморожування їхніх коштів було продовжено, ці особи були фігурантами кримінальних проваджень у зв'язку з незаконним привласненням державних коштів або активів", – наголосив суд.

 

Згідно з інформацією Deutsche Welle, у рішенні суду йдеться про те, що, заморожуючи рахунки Віктора Януковича, його сина Олександра і колишнього голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, Брюссель спирався на недостатньо ґрунтовну фактичну базу: рішення Європейської Ради тоді ґрунтувалося виключно на листі за підписом генерального прокурора України Олега Махніцького, в якому вказувалося на існування підозр щодо Януковича і його оточення у розкраданні державного майна.

 

16.09.2016