Україна може бойкотувати участь у ПАРЄ, якщо там леґітимізують делеґацію РФ.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про те, що Україна може припинити свою участь у роботі ПАРЄ у випадку, якщо в організації визнають повноваження російської делегації, не зважаючи на нелеґітимність виборів до Госдуми на території окупованого Криму.

 

Про це Клімкін заявив в ефірі на телеканалі ICTV.

 

"Наша позиція є дуже простою: якщо повноваження російської делегації, наприклад в ПАРЄ, будуть визнані, позитивно визнані, ми будемо розглядати різні варіанти – аж до того, щоб не брати участь в роботі ПАРЄ. Звичайно, я не можу це сказати народним депутатам України – це їх, так би мовити, суверенне рішення – але я буду радити робити чіткі та дуже радикальні кроки", – заявив міністр, згідно з цитатою аґенції "Укрінформ".

 

"Всі російські вибори до Держдуми через проведення нелеґітимних і нікчемних виборів на території тимчасово окупованого Криму – вони за визначенням не можуть бути леґітимними. Тому у нас є питання щодо проведення цих виборів на території окупованого Криму, у нас є питання щодо того, яким чином будуть в майбутньому ставитись до Державної думи Росії, оскільки результати голосування, за визначенням, є спотвореними, і постає питання про леґітимність цієї Державної думи", – наголосив голова МЗС.

 

Голова делеґації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв підтримав позицію міністра. "Підтверджую настрої в українській делеґації", – написав Ар'єв на своїй сторінці у Facebook.

 

Із позицією Павла Клімкіна солідаризувалася і перший заступник голови Верховної Ради, екс-голова комітету з питань євроінтеґрації Ірина Геращенко. "Якщо ПАРЄ визнає повноваження нелеґітимної делегації Держдуми, якщо ПАРЄ наплює на свої ж принципи і дозволить повернутися делегації країни, яка не виконала жодної резолюції ПАРЄ і чхати хотіла на всі норми міжнародного права, якщо ПАРЄ сама себе так зневажить – українській делеґації (та й делеґаціям інших країн, що усвідомлюють деградацію такої організації) варто призупинити свою участь в "асамблеї пустих балачок", резолюції якоі можна не виконувати, бо вона сама це спокійнісінько допускає, а президент Аграмонт ще й щомісяця ганяє до Москви з проханнями про діалог", – обурилася Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

13.09.2016