У Північній Кореї знову ядерні випробування?

 

Вночі на 9 вересня Північна Корея, ймовірно, знову тестувала ядерну зброю. На це вказують сейсмічні хвилі, зареєстровані вимірювальними станціями о 2. 30 за європейським часом. Судячи зі сили сигналу, потужність бомби дорівнювала близько 25 тисячам тонн у тротиловому еквіваленті – це значно більше, ніж під час попереднього випробування.





Джерелом сейсмічних сигналів є полігон у Північній Кореї (позначений червоною зіркою). Фото: © Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (BGR)

 


Великі ядерні держави офіційно не випробовують атомну зброю з 1996 року – в міжнародному договорі вони погодилася на заборону подібних тестувань. Проте Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань донині ратифікували не всі потенційні ядерні країни. Цього не зробили зокрема Індія, Китай, Пакистан, а також Північна Корея.

 

На початку цього року Міжнародна моніторингова мережа IMS (International Monitoring System, IMS) помітила в Північній Кореї підозрілі коливання, властиві ядерним вибухам. І тепер сейсмографи мережі відхилися від норми: 9 вересня о 2. 30 за європейським часом характерні для сильного вибуху коливання записала й німецька ІМS-станція GERES, що в Баварському лісі. Згідно з даними сейсмологів з Федерального управління геології та сировини форма та сила зареєстрованого сигналу відповідає ядерному вибухові.

 

Проаналізувавши сейсмічні хвилі, встановили: джерело сигналу розташоване в Північній провінції Хамгьон у КНДР. Тут, на полігоні Пунгері, Північна Корея вже неодноразово здійснювала ядерні випробування – 2006, 2009, 2013 й у січні 2016. «Наземні зміщення всіх подій однакові, тільки їхня сила відрізняється», – інформують учені.

 

Цього разу сейсмічні поштовхи сягнули магнітуди 5, 3. За даними вчених, це відповідає потужності 25 тонн хімічної вибухівки у тротиловому еквіваленті. Тобто ця бомба була суттєво потужнішою, ніж та, яка згоріла під час останнього північнокорейського тестування в січні 2016. Тоді потужність вибуху дорівнювала 10 тисячам у тротиловому еквіваленті, у січні 2013 – 14 тисячам, розповідають сейсмологи. Та дотепер невідомо, чи 9 вересня підірвали атомну бомбу, чи водневу.

 

Чи насправді йдеться про ядерну зброю, чи ж це була потужна хімічна бомба, вдасться з’ясувати лише після того, як на вимірювальних станціях IMS виявлять продукти розщеплення. Для цього потрібно, щоб радіоактивні речовини, які виникли в результаті підземного вибуху, потрапили в атмосферу.

 

«Виявлення радіоактивних ізотопів ксенону триватиме від кількох днів до кількох тижнів, – пояснюють науковці з Федерального управління. – Ці ізотопи виникають у результаті підземних ядерних вибухів, проте з гірського масиву відділяються з запізненням у кілька годин або днів».

 

Найраніше результатів очікують 11 вересня.

 

 

Erneut Kernwaffentest in Nordkorea 

scinexx.de, 09/09/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

10.09.2016