Білоруса позбавили акредитації на Паралімпіаді через прапор Росії.

Відповідний вердикт щодо члена білоруської делеґації, 53-річного спортивного функціонера Андрія Фомочкіна, виніс Міжнародний паралімпійський комітет.

 

 

Церемонія відкриття Паралімпіади-2016 відбулася 7 вересня на стадіоні Maracanã в Ріо-де-Жанейро. Співробітник міністерства спорту і туризму Білорусі Андрій Фомочкін, який обіймає посаду директора Республіканського центру олімпійської підготовки з легкої атлетики, вийшов на парад спортсменів з російським триколором. Йому вдалося пронести прапор майже четверту частину кола стадіону, після чого прапор у нього був конфіскований.

 

Голова Паралімпійського комітету Білорусі Олег Шепель пояснив, що члени його делеґації винесли прапор Росії на відкритті Паралімпіади на знак солідарності з російськими колеґами. «Цей жест члени білоруської делеґації зробили на знак солідарності з російськими паралімпійцями, які були відсторонені від участі в змаганнях в Ріо без підтверджених порушень антидопінґових правил і персональної дискваліфікації», – цитує Шепеля білоруська інформаційна аґенція БелТА.

 

У заяві Міжнародного паралімпійського комітету з приводу цього інциденту зазначається, що Фомочкін фіґурував у списках лише як гість керівництва білоруського комітету і не мав брати участі в ході на стадіоні Maracanã. Офіційна причина позбавлення його акредитації – порушення заборони МПК на політичні жести.

 

Тим часом Міжнародний паралімпійський комітет продовжує розслідування щодо білоруської делеґації. Цілком можливо, що слідом за позбавленням Фомочкіна акредитації підуть й інші дисциплінарні заходи.

08.09.2016