Корисний алкоголь – міф

 

Келих вина звечора — добре на серце. Таке припущення ще сильно поширене. Проте йому суперечить низка актуальних досліджень. Згідно з їхніми результатами, невелика та помірна доза алкоголю не зміцнює ні серця, ні судин. Про результати повідомили німецькі науковці на конґресі кардіологів у Римі.




Науковці спростовують користь від пива чи вина на серцево-судинне здоров'я. Фото: © ThinkstockPhotos/HAndri

 

 

Алкоголь масово вважають корисним. Наприклад, поширений погляд, що принаймні жінок невелика доза пива захищає від інфаркту в довшій перспективі. Келих вина на день мав би зміцнювати судини. Раніше позитивний ефект пояснювали дією резвератролу, проте це припущення вже спростували.

 

«Знову й знову з'являються повідомлення про те, що помірне вживання різних алкогольних напоїв позитивно впливає на здоров'я серця та судин, зокрема мають на думці вино, — пояснює Екарт Флек (Eckart Fleck), речник Німецької спільноти кардіологів (Gesellschaft für Kardiologie). — Проте інші дослідження не можуть підтвердити цього корисного впливу».

 

На Конґресі кардіологів науковці презентували кілька досліджень на цю тему. Одне з них — данська розвідка, в процесі якої науковці 20 років вивчали наслідки, які мало вживання алкоголю на здоров'я майже 20 тисяч медсестер. Для цього питальники, заповнені піддослідними, порівняли з даними данських лікарняних реєстрів, причинами смерті та станом здоров'я. Аналізували смертність від інфарктів, інсультів та серцево-судинних захворювань. Відсіявши чинники стану здоров'я, стилю життя та психо-соціальні обставини, науковці не виявили жодного сприятливого для серця впливу алкоголю.

 

Інше дослідження здійснили вчені з Ізраїлю та США. Протягом двох років вони аналізували вплив помірного вживання алкоголю на розвиток атеросклерозу сонної артерії. Серед пацієнтів переважали діабетики типу 2, що не вживали спиртних напоїв. Пацієнти дотримувалися помірної дієти без калорійних обмежень. На початку дослідження ультразвукове вимірювання 3D засвідчило: у 55 % з-поміж 174 пацієнтів в сонній артерії була атеросклеротична бляшка. Потім усіх поділили на три групи, кожна з яких отримувала щодня 150 мілілітрів вбо мінеральної води, або білого вина, або червоного.

 

Після двох років такого харчування науковці не виявили жодних очевидних відмінностей між представниками трьох груп, щільність стінок їхніх судин практично не змінилася. Відкладення вапна в бляшці були майже однаковими і в тих, що пили вино, і в представників контрольної групи, які щодня вживали воду.

 

Слабкі позитивні зміни помітили лише в тих пацієнтів, що спочатку мали дуже багато відкладень у сонній артерії, — через два роки їх таки стало трохи менше, і тільки в тих, що пили вино. Тепер науковці хочуть перевірити результати у масштабному дослідженні.

 

На думку Флека, це ситуація типова, адже постійно з'являються дослідження, що доводять позитивний вплив алкоголю, й інші, які його спростовують. З огляду на це лише один висновок є однозначним: «Той, хто піклується про своє серце, не має пити алкоголю, — наголошує Флек. — Інтенсивніше вживання спиртних напоїв може неґативно впливати на багато органів нашого організму, зокрема й на серце, спричиняючи аритмію чи серцеву недостатність, тож у будь-якому разі його треба уникати».

 

 

Mythos gesunder Alkohol 

Scinexx.de, 02.09.2016

Зреферувала Соломія Кривенко

09.09.2016