Вишеградська четвірка закликає ЄС відкрити кордони Україні.

 

Країни Вишеградської четвірки закликали Європейський Союз запровадити безвізовий режим з Україною.

 

Про це йшлося на прес-конференції голів урядів Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та України на економічному форумі в польському місті Криниця-Здруй.

 

"Протягом минулих двох років нічого не робилося у справі прийняття України до ЄС. Не вистачило країн, котрі би підтримували в цьому Україну. Нідерландці голосували проти. Так не має робитися. Вишеградська група підтримуватиме Україну. І боротиметься за безвізовий рух до ЄС для її громадян", – заявив прем'єр Угорщини Віктор Орбан, за повідомленням видання Gazeta Wyborcza.

 

Володимир Гройсман зізнався східноєвропейським колегам, що "наш шлях на європейську інтеґрацію є дуже непростим в умовах аґресії". "Тут дуже важлива наша спільна позиція, позиція Європейського Союзу, західного світу, тому що сьогодні Україна захищає демократію, захищає міжнародне право, європейські цінності, за які сьогодні бореться кожен член Європейського Союзу", – заявив голова Кабміну, за повідомленням "Урядового порталу".

 

Прем'єр нагадав колеґам слова загиблого президента Польщі Лєха Качинського, який у серпні 2008 року на віче у Тбілісі застерігав: "Сьогодні аґресії піддалася Грузія, завтра, можливо, Україна, а колись, можливо, і моя країна – Польща".

 

"Ті виклики, які сьогодні є і в Європейському Союзі, і в Україні, потребують консолідації західного світу", – наголосив Гройсман. "Ми глибоко переконані, що Європа здолає ті виклики, які є, а Україна буде сильним партнером, а в перспективі і членом Європейського Союзу", – сподівається прем'єр.

 

Гройсман відбув у Польщі низку важливих двосторонніх перемовин. Зокрема, на переговорах із прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо йшлося про збільшення реверсу газу до максимальних об'ємів.

 

А голова уряду Чехії Богуслав Соботка заспокоїв, що Прага аніскільки не підтримує самозванців із “почесного консульства ДНР” в Остраві й жодна з так званих "самопроголошених республік" не матиме дипломатичної місії у Чехії.

 

07.09.2016