ГПУ вважає головною причиною Іловайської трагедії вторгнення РФ.

 

Генеральна прокуратура України стверджує, що причиною Ілловайської трагедії у серпні 2014 року стало вторгнення реґулярних військ Російської Федерації на територію України. Водночас слідство встановило помилки українського армійського керівництва під час проведення операцій, якрим іще належить дати правову оцінку.

 

Про це Луценко заявив під час засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, повідомляє "Укрінформ".

 

"Причинно-наслідковий зв'язок – це вторгнення збройних сил Російської Федерації. Керівництвом АТО і Генштабом були допущені помилки під час планування і проведення операцій. Цей факт встановлений експертизою і по кожному конкретному епізоду буде дана правова оцінка", – запевнив Луценко.

 

Зі слів генпрокурора, керівництво РФ організувало наймасштабніше вторгнення на територію України – вторгнення почалося о 4-й ранку 24 серпня 2014 року. Сили російської армії складалися з 9 батальйонно-тактичних груп, а кордон України перетнуло 6 тисяч солдатів, близько 60 танків, 320 БМП і гармат, 45 мінометів. У цей час на кордоні з Україною перебувало 35 батальйонно-тактичних і ротно-тактичних груп загальною чисельністю щонайменше 45 тис. військовиків; Росія стягнула до кордону 130 реактивних систем залпового вогню, 192 літаки, 137 гелікоптерів.

 

"Оцінюючи цю реальну загрозу вторгнення на кордоні, ЗСУ не мали достатньої кількості сил для нарощування сил на донецькому напрямку та одночасному забезпеченні оборони усієї протяжності українського кордону. У зв'язку з цим в результаті вторгнення російської армії і їхнього маршу в місто Ілловайськ 24–25 серпня батальйони МВС "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйони Нацґвардії, батальйон "Донбас" потрапили в оточення", – пояснив Луценко.

 

Для збереження життя українських військовиків між командуванням сил АТО та командуванням генштабу ЗС РФ було досягнуто домовленості про надання гуманітарних коридорів для виходу українських військовиків з оточення. "Додатковою ґарантією безпечного виходу мали стати 3 захоплені в полон російських десантники, яких було домовлено передати представникам ЗС РФ після виходу українських військ із оточення", – оповів Луценко.

 

Утім під час виходу колон двома напрямками із оточення 29 серпня підрозділи ЗС РФ впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із обумовленими трьома полоненими російськими десантниками.

 

Внаслідок трагедії загинули 366 осіб, 429 отримали поранення, 300 потрапили у полон.

 

Зі слів Луценка, "керуючись висновками експертизи про російську військову аґресію як основний фактор зазначених втрат" та на підставі зібраних доказів генпрокуратура повідомила про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів 18 особам з числа керівництва Російської Федерації. "Вихід для тих, хто розв'язав війну в Україні – або Київ, або Гаага. Третього шляху немає", – зазначив Луценко.

 

Що ж до українських винуватців, то генпрокуратура має найбільше питань до входження значних підрозділів у загрожений оточенням Іловайськ. "Вивчивши бойові документи та допити свідків, експерти вважають, що помилки військового керівництва зводилися до порушення встановленого порядку планування та проведення бойових дій по звільненню Іловайська силами АТО на території Донецької та Луганської областей у період з 8 по 20 серпня 2014 року. Невідповідність фактичних дій посадових осіб зазначеним вимогам та оперативним обстановкам", – повідомив генпрокурор.

 

Луценко додав, що військове керівництво, плануючи бойові дії, не взяло до уваги дані розвідки про те, що в місті Іловайськ ще перед початком операції було зосереджено близько 1,2 тис. бойовиків з технікою та укріпленнями. "Застосування добровольчих батальйонів у меншій кількості при атаці було, з точки зору експертів, помилкою і порушенням низки нормативних документів ЗСУ", – зазначив очільник ГПУ.

 

Також у плануванні та проведенні воєнної операції в районі Іловайська було допущено низку інших помилок, які, з огляду на їх секретність, не можуть бути поки що озвучені, резюмував Луценко.

 

02.09.2016