РФ прогнозує проблеми для України і ЄС без 3 млрд."кубів" російського газу.

 

Міністр енергетики РФ Олександр Новак наполягає на тому, що Україна мусить купити у "Газпрому" 2-3 млрд. куб. м газу для уникнення ризику зриву транзиту в Європу.

 

"Щодо транзиту газу на осінньо-зимовий період, тут ми бачимо, що українська сторона відстає від графіку закачування газу в підземні газові сховища приблизно на 2 млрд. кубометрів газу... До початку опалювального сезону, як відомо, нормативно є потреба в щонайменше 17 мільярдах кубометрів", – сказав Новак, згідно з повідомленням ria.ru.

 

Росія спостерігатиме за тим, в який спосіб українська сторона накопичуватиме паливо протягом вересня.

 

"Багато залежатиме в тім числі й від погодних умов, коли настануть холоди. Якщо холоди прийдуть рано, і українська сторона не зможе забезпечити у повному обсязі, тоді виникають ризики, що в холодний період доведеться обмежувати українських споживачів для того, щоб забезпечити в повному обсязі транзит російського газу європейським споживачам. Вважаємо, що українська сторона могла б ліквідувати цю небезпеку, закупивши газ у "Газпрому" щонайменше в обсязі 2-3 мільярдів кубометрів", – аґітує Новак.

 

Тим часом український уряд підтвердив бажання довести обсяг палива до 17 млрд. кубометрів. Наразі в ГТС – 14,1 млрд. "кубів". Україна годиться на російський газ лише через укладання нового "зимового пакета" й відмовляється провадити закупівлі через "контракт Тимошенко" (умови котрого оскаржуються в Стокгольмському арбітражі).

 

02.09.2016