У Венесуелі мільйони людей вийшли на антиурядову демонстрацію.

Учасники акцій протесту, які пройшли в п'ятницю, 2 вересня, передовсім вимагали відставки президента країни Ніколаса Мадуро.

 

 

Лише в столиці  країни Каракасі на демонстрацію вийшло близько мільйона осіб (за різними даними – від 950 тисяч до 1,1 мільйона осіб). Учасники акції протесту заповнили три бульвари в східній частині столиці Венесуели. Один з лідерів опозиційного руху «Круглий стіл демократичної єдності» Хесус Тореальба назвав демонстрацію в Каракасі «історичною і наймасштабнішою за останні десятиліття».

 

Демонстранти, більшість котрих були вбрані в біле, з національними прапорами Венесуели в руках, вимагали негайного проведення референдуму про відставку президента Ніколаса Мадуро за те, що той зруйнував венесуельську господарку, довів ситуацію до дефіциту найнеобхідніших товарів і соціальної незахищеності населення. За даними опитування громадської думки, проведеного інститутом Datanalisis, вісім з десяти венесуельців бажають зміни влади.  «Або ми виходимо на демонстрацію, або помремо з голоду. Уряд нас більше не лякає», - заявила одна з учасниць акції у коментарі для телеканалу CBC.

 

За попередньою інформацією, опозиційні сили мають намір провести такий референдум 10 січня 2017 року. Якщо результати референдуму виявляться позитивними, то Ніколас Мадуро буде змушений піти у відставку, а його обов’язки виконуватиме віце-президент Аристобул Істуріс аж до 2019 року, тобто до завершення каденції чинного президента.

 

Під час акцій відбулося кілька сутичок з поліцією, в ході яких правоохоронці застосували сльозогінний газ. Сутички також відбулися в містах Маракаї і Сан-Крістобалі. Поліція повідомляє про 60 затриманих.

 

Паралельно з демонстрацією опозиції в Каракасі пройшла акція прихильників Мадуро, на якій виступив сам президент. Щоправда кількість її учасників була значно меншою – приблизно 25 тисяч осіб. Президент звинуватив опозицію в спробі здійснення державного перевороту.

02.09.2016