Єврокомісія допоможе Україні залучити $500 млн. на закупівлю газу.

 

Віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шевчович підтримав рішення Кабінету міністрів сформувати запас газу у підземних сховищах обсягом у 17 млрд куб. м газу до початку опалювального сезону.

 

Про це Шефчович сказав на прес-конференції з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом у Києві, інформує телеканал "112-Україна".

 

ЄС пропонує НАК "Нафтогаз" залучити $500 млн. від Світового банку.

 

"Пропозиція з моєї сторони, щоб після дуже хорошої дискусії сьогодні ми спробували спільно звернутися до Світового банку, щоб ми змогли завершити всі необхідні процедури, щоб гарантувати, що цей кредит в $500 млн. буде готовий до наступного опалювального сезону", – сказав Шевчович.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив зацікавленість у кредиті. "Ми об’єднуємо зусилля Україна – Європейська комісія – "Нафтогаз" для того, щоб до кінця вересня пройти усі юридичні процедури та отримати кошти на закупівлю газу", – сказав голова уряду, за повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

На думку Гройсмана, рішення уряду про підвищення стратегічного запасу газу до 17 млрд. кубометрів є правильним кроком. "Ми шукаємо оптимальну цифру між 14,5 та 17, щоб ми спокійно пройшли опалювальний сезон. Для мене важливо, щоб осінньо-зимовий опалювальний період пройшов нормально. Тут важливо не помилитися у розрахунках", – зазначив прем'єр.

 

Гройсман додав, що Україна готова втретє підписати "зимовий пакет" на постачання газу у форматі Україна-Росія-ЄС та почати закуповувати російське паливо за кошти Світового банку, однак це має бути окремішня від контракту-2009 домовленість.

 

"Що стосується зимового пакету. Ми підписували його вже двічі, зараз стоїть питання зробити це у третій раз. Закуповувати газ по контракту 2009 року, де газ коштує $450 за 1000 кубометрів та діє принцип "бери-або-плати" – це просто злочин по відношенню до України та українських громадян", – сказав Гройсман.

 

02.09.2016