Москва відмовилася визнати висновки комісії ООН щодо хімзброї в Сирії.

На засіданні Ради Безпеки ООН 30 серпня постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін виступив на підтримку союзника Кремля – сирійського президента Башара Асада.

 

 

Чуркін відмовився визнати факти, викладені в доповіді ООН і Організації зі заборони хімічної зброї. Він відхилив вимоги США й інших країн засудити хімічні атаки сирійської урядової армії, а також покарати відповідальних за це осіб – повідомив телеканал ABC News

 

Зі свого боку, Велика Британія і Франція визнали доведеною вину сирійського уряду в застосуванні хімічної зброї і виступили за вжиття санкцій щодо відповідальних за хіматаки. Постпреди цих країн звинуватили керівництво Сирії і президента Асада в скоєнні воєнних злочинів.

 

Віталій Чуркін тим часом заявив: «Доповідь не містить жодних імен, конкретики, немає відбитків пальців. У зв'язку з цим немає нікого в доповіді, проти кого вводити санкці». Водночас він визнав, що «хлор, швидше за все, застосовувався».

 

Представник Дамаску на засіданні РБ ООН також відкинув звинувачення на адресу свого уряду і заявив, що у комісії немає «жодних матеріальних доказів».

 

Міжнародна правозахисна організація Human Righs Watch жорстко розкритикувала таку позицію Росії. «Москва ускладнює роботу Ради Безпеки ООН і блокує передачу справи до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Радбез ООН втратить своє власне значення, якщо не займе чітку позицію проти доведеного застосування хімзброї сирійським урядом», – заявив експерт організації при ООН Луї Шарбонно. 

31.08.2016