«Простір Синагог» відкриють для містян.

 

У неділю, 4 вересня, меморіальний проект «Простір Синагог», що втілюється у львівському середмісті, відкриють для широкої публіки, ідеться у повідомленні на Facebook-сторінці заходу.

 

Захід відбудеться в рамках Єврейських днів європейської спадщини у Львові.

 

Громадськості представлять результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

 

Вшанування місць єврейської історії, наголошується у повідомленні, ініціювали та реалізували не громадські організації чи фонди, а міська адміністрація у співпраці з партнерами.

 

Урочиста церемонія відкриття простору розпочнеться о 15:00. Вона об’єднає міських очільників, представників уряду, дипломатичних установ, партнерських організацій та дослідницьких середовищ. Особливо важливою буде участь мешканців Львова, які пережили Голокост, та їхніх нащадків.

 

На 18:30 та 19:00 заплановані дві ознайомчі екскурсії «Простором Синагог», головним фокусом яких стануть ідея та реалізація проекту (початок ­ на місці Бейт Гамідрашу).

 

О 20:00 почнеться мистецька програма «Мистецтво пам’ятати: голоси міста», у рамках якої пролунають твори Йозефа Коффлера та Марка Копитмана, знаних композиторів сучасної класичної музики ХХ ст. Програму з трьох творів виконають ансамбль «ConstantY» та камерний оркестр «Stretta» (диригує Ірина Вакуліна).

 

Після концерту відбудеться візуальна арт-програма: медіа-інсталяція «Резонанс», що була створена художниками Олегом Воронком (Львів) та Джейсоном Фідлер (Лондон), проектуватиметься на стіни навколишніх будинків.

 

Три сакральні споруди («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-­х, під час Голокосту. Після здобуття Україною незалежності ця ділянка у центрі міста занепадала, схована від людських очей за великим металевим парканом. Вісім років тому було оголошено міжнародний архітектурний конкурс зі вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке. Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року.

29.08.2016