Локальні трагедії і ґлобальні глупоти

Середньостатистичний громадянин досі не звик, що страшні речі кояться не лише десь далеко (в Алеппо чи Донецьку), а часом і на сусідньому подвір'ї або просто за стіною.

 

Жахи тижня

 

Обурені люди в Лощинівці випроваджують ромів зі села

 

Добре розрекламована реформа правоохоронних органів сьогодні виглядає гучним пшиком, який зле пахне. Всього за кілька днів стало зрозуміло, що перейменувати міліцію в поліцію, одягнути її в симпатичні однострої, а деяких представників навчити оперувати складнопідрядними реченнями — замало.

 

Спочатку на Тернопіллі, в селі Бабинці, неадекватний місцевий мешканець повернувся з заробітків, звинуватив дружину у зраді, застрелив її, а потім і двох поліціянтів, які приїхали втихомирювати вбивцю. Абориґени кажуть, що злочинець був неабияким мисливцем. Але й нейтралізувати його мали не юні натуралісти. Очевидно, копи переоцінили свої можливості, що мало сумні результати.

 

Потім у Миколаївській області, в селі Криве Озеро, було вбито чоловіка, і зробили це ті ж таки реформовані поліціянти. Начальство в погонах перше казало, що правоохоронці приїхали розбороняти сімейний скандал, вдягли на буцім дебошира кайданки, а він впав і вмер. Згодом з'ясувалося, що з такими травмами загиблий мав би падати не один десяток разів, і від падінь у тілі не з'являються кулі Флобера. Кривоозерці зреагували нетолерантно, штурмували поліційну дільницю і прагнули суду Лінча. Зараз у вбивстві чоловіка підозрюють шістьох поліціянтів, відділення поліції в Кривому Озері розформоване, а ці події назвали Врадіївкою-2, за аналогією з подіями кількарічної давнини у селі неподалік Кривого Озера.

 

І нарешті в селі Лощинівка, що на Одещині, знайшли замордованою восьмирічну дівчинку. Нелюдом виявився циган, якого поліціянти вчасно ізолювали. У відповідь місцеві пішли трощити хати ромської общини. Одноплемінники двоногої тварини перше погодилися виїхати з села, аби ситуація остаточно не перетворилася на масакру, але в момент підготування матеріалу стало відомо, що цигани нікуди з Лощинівки не подінуться, бо перебувають під охороною закону.

 

Хабар тижня

 

Володимир Харченко

 

Принаймні раз на місяць ті, кого заведно називати «українські силовики», мусять показати, що недаремно їдять свій хліб з маслом. Для такої демонстрації правоохоронці ледь не у прямому ефірі затримують на скоєнні злочину суддю, народного депутата або ще якусь більш-менш поважну людину. Найсвіжішим персонажем наступного з черги реаліті-шоу став т.в.о. ректора Національного авіаційного університету Володимир Харченко. Пенсійного віку викладача й адміністратора «пов'язали» на хабарі 170 тисяч євро. Потім по телевізору показували, як під час обшуку в обійсті вже відставного ректора з підодіяльників витягують пачки різних інших грошей і розмаїті бруски «металу схожого на золото» (так пишуть у протоколах обшуку).

 

Такі заходи законослухняному телеглядачеві ніколи не набридають. Люди тішаться, що наша міліція нас береже, правоохоронці переконують самі себе, що від них є якийсь сенс. Сценарій може трошки коригуватися, але незмінним в ньому є обов'язкова присутність лікарів. Цього разу все також за канонами жанру — Харченкові стало зле і він лікується. Прес-служба Національного антикорупційного бюро інформує, що у разі визнання судом винуватості колишньому ректору і його адвокатові, який був посередником в отриманні неправомірної вигоди (так офіційно називають хабар) загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років з конфіскацією майна, а також позбавлення права обіймати певні посади і провадити певну діяльність строком до трьох років.
 

Бздура тижня

 

 

«Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та громадської безпеки, миру та міжнародного правопорядку 18 особам із числа представників влади і керівництва збройних сил РФ. Серед яких: радник президента РФ, колишній повноважний представник президента РФ у так званому "Кримському федеральному окрузі", міністр оборони РФ та два його заступники та ще 10 генералів з числа вищого командного складу ЗС РФ», — повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко. З його слів, ці півтора тузеня поважних громадян Федерації оголошені в розшук, готується клопотання до суду про їх затримання.
 

 

Про досягнення Луценка на шляху служіння Феміді відомо ще з 2005 року, коли він у статусі міністра внутрішніх справ шарпав олігархів і просто недобрих (на думку тодішнього міністра) людей. Ніхто від того сильно не постраждав. Теперішня ініціатива матиме аналогічні наслідки. Щоправда, є один нюанс — завдяки Луценкові радник Путіна Сергій Глазьєв мав нагоду зробити вправи в епістолярному жанрі. Посіпака терористів написав листа «в ефір» і розмістив його на власному сайті. У цидулці йдеться про те, що «21 лютого 2014 року в Україні відбувся державний переворот і насильницьке захоплення влади». Внаслідок чого, на думку розпалювача війни, «всі закони і постанови, ухвалені Верховною Радою після цієї дати, включаючи призначення виконувача обов'язків президента, прем'єра, генерального прокурора, є антиконституційними і злочинними. Таким чином з тих пір на території України немає леґітимних органів влади, включаючи генеральну прокуратуру». Глазьєв також вирішив, що у зв'язку з цими фантазіями в Луценка немає законних повноважень викликати його на допит.

 

Оптимісти кажуть, що такі рухи українського Генпрокурора необхідні для майбутнього трибуналу над злочинцями на чолі з Путіним. Песимісти погоджуються і додають: «Чекай, псе, поки кобила здохне».
 

Сходка тижня


 

Буває, що злодії у законі помирають. Щоби провести їх у кращий світ, з'їжджаються колеґи по роботі, кажуть якісь пафосні речі і випивають парну кількість келішків алкоголю. Але на те вони і «джентльмени удачі», щоб Фортуна до них не завжди стояла фасадом.

 

Цього разу з земними скорботами попрощався «Льоха Краснодонський», якого компетентні органи характеризують: «Кримінальник, відомий організацією акцій непокори засуджених у виправних колоніях, помер 25 серпня від серцевого нападу через передозування наркотиками».

 

Попрощатися з колеґою до Святогірська Донецької області прибули з Росії, Молдови та тимчасово окупованих територій 106 кримінальних авторитетів. Їх всіх «прийняла» СБУ з допомогою Національної поліції. Сотню з лишком людей з цікавими біографіями обмежено в праві пересування «з метою перевірки законності перебування на території України», крім того, затриманих перевірятимуть також щодо їхніх можливих зв'язків з терористами ОРДЛО.

 

В Грузії існує стаття Кримінального кодексу, згідно з якою «злодій у законі» має сісти до в'язниці за самим фактом визнання себе таким. Відмовитися від свого статусу «авторитет» за бандитськими законами не може. У нас такої статті немає, тому нічим надто драстичним правоохоронці затриманих настрашити не можуть. Можливо, когось трохи потуцають на предмет колишніх «подвигів», але для цих громадян своєрідні стосунки навіть з СБУ є звичною справою.

 

Але «картинка» для телевізора знову вийшла непогана. Чемний платник податків знов переконався, що його спокійний сон охороняють люди з чистими руками, холодною головою і гарячим серцем.

 

29.08.2016