Печерні ведмеді були веганами

 

Незважаючи на моторошні розміри, печерні ведмеді льодовикового періоду були чистими веганами. Вони їли винятково рослинну їжу, з’ясували вчені на підставі аналізу викопних кісток тварин. Таке однотипне меню печерних ведмедів могло спричинити їхнє вимирання близько 25 тисяч років тому, припускають палеонтологи.




Реконструкція печерного ведмедя (Ursus spelaeus). Фото: Honymand/CC-by-sa 4.0.

 

 

Порівняно з ними сучасні ведмеді є крихітками – печерні ведмеді (Ursus spelaeus) були три з половиною метри завдовжки й досягали плеча людини, ростом 170 сантиметрів. Ці прадавні велетні бродили льодовиковими ландшафтами ще 25 тисяч років тому й справляли моторошне враження.

 

Проте, що їли предки сучасних ведмедів, дотепер залишалося нез’ясованим. Деякі дослідження трактували їх вегетаріанцями, інші – всеїдними, як і їхніх нині живих нащадків.

 

Аби розібратися з цими суперечностями, Герве Бохеренс (Hervé Bocherens) та його колеги з Зенкенберзького центру людської еволюції та палеосередовища з Тюбінгенського університету заново дослідили рештки печерних ведмедів. «Особливо нас цікавило, що їли ведмеді і чи є зв'язок між їхнім способом харчування та фактом вимирання», – розповів біолог.

 

Для свого дослідження науковці проаналізували вміст ізотопів колагену в кістках ведмедів з печер Гоєт, що в Бельгії. За життя тварин атоми азоту й вуглецю (зокрема й амінокислоти колагену) перейшли з їхніх харчів до тканин тіла. Оскільки рослинне й тваринне харчування містять різне співвідношення ізотопів цих елементів, то й, вимірявши його, можна дійти висновків про спосіб харчування доісторичних велетнів.

 

Результат: вміст ізотопів колагену засвідчив, що печерні ведмеді не були м’ясоїдними й всеїдними, як сучасні ведмеді. «Згідно з нашими даними вимерлі родичі бурих ведмедів були чистими веганами», – інформує Бохеренс.

 

На це вказує відносно незначний вміст азоту-15 – тяжкого ізотопу, що накопичується в організмах, залучених до харчового ланцюга. В травоїдних вміст азоту-15 нижчий, ніж у любителів м’яса.

 

Цілком рослинний ізотопний підпис науковці підтвердили для двох молодих ведмедів, які ще пили материнське молоко. Тобто ці печерні ведмеді, як і матері-годувальниці, їли лише рослини.

 

Веганське меню печерних ведмедів могло б також пояснити, чому ці велетні льодовикового періоду вимерли. Про причини їхнього зникнення багато сперечаються. Одні вважають, що до нього призвела активізація полювання людини, інші відповідальність перекладають на зміну клімату чи харчування.

 

На підставі отриманих результатів Бохеренс з колегами схильні вважати вирішальною причиною вимирання однотипне меню печерних ведмедів: «Як і сучасні панди, печерні ведмеді були дуже негнучкими щодо свого харчування, – розповідає вчений. – Ми виходимо з того, що однотипна їжа разом з бідною пропозицією рослинності впродовж останнього льодовикового періоду призвели до вимирання печерних ведмедів».

 

Тепер науковці планують з допомогою нових методів дослідити й інші кістки праведмедів з різних територій розкопок у Європі. Сподіваються, що так вдасться отримати більше підтверджень своєї гіпотези.

 

 

Höhlenbären waren reine Veganer 

Scinexx.de, 24/08/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

28.08.2016