Москва і Мінськ домовилися про нову ціну на газ.

За підсумками серії зустрічей на рівні профільних міністерств і віце-прем'єрів Росія і Білорусь попередньо погодили нову схему газового ціноутворення. Про це в п'ятницю, 26 серпня, повідомила газета «Комерсантъ» з посиланням на свої джерела в російському уряді.

 

 

За даними видання, на зміну доларовій формулі розрахунків прийде рублева, яка буде сформована з урахуванням середньої вартості газу в Росії і підвищувального коефіцієнта. Для 2017 року ціна, як очікується, буде встановлена ​​на рівні в 4,05 тисяч рублів (приблизно 62 долари) за  тисячу кубометрів. Таким чином при множенні на підвищувальний коефіцієнт який становитиме на початках 1,48 підсумкова вартість газу для Білорусі становитиме близько шести тисяч рублів (приблизно 92 долари) за 1 тис. кубометрів.

 

Сторони також домовилися, що до кінця 2016 року Мінськ ще купуватиме газ за ціною 6,3 тис. рублів (приблизно 96 долари)  за 1 тис. кубометрів. Окрім того, до 2025 року, коли планується сформувати єдиний ринок електроенергії для двох країн, підвищувальний коефіцієнт буде знижений до одиниці, тобто Мінськ почне отримувати енергоносій всередньому за тією ж ціною, що і російські споживачі.

 

Якщо нові умови будуть затверджені, Мінськ зможе за старою ціною погасити 300 млн доларів заборгованості перед «Газпромом», а Москва в повному обсязі відновить поставки нафти в Білоруську Республіку.

 

До цього моменту сторони не визначилися тільки з тим, з якого часу почнуть діяти відповідні угоди. Білорусь наполягає на 1 липня 2017 року, російська сторона – на 1 серпня.

 

Офіційного підтвердження домовленостей з боку «Газпрому» ще не надходило.

26.08.2016