Зі святом, Україно!

 

24 серпня Україна відзначає 25-річчя незалежності. Як відомо, Польща стала першою країною, яка чверть століття тому визнала незалежність України. Culture.pl зібрав привітання відомих польських діячів культури з нагоди свята.

 

 

Барбара Брильська, актриса

 

Для людини 25 років — це, якщо пощастить, третина або чверть життя. Для держави 25 років — це світанок, перші кроки. Україна дуже мені близька, я її люблю. В мене там живе дуже багато друзів. З одного боку, я обожнюю цю країну, вболіваю всім серцем і душею за українців, а з іншого — страждаю, коли бачу, що там нині відбувається. Я дуже співчуваю українцям, виражаю свою солідарність з українським народом. У цей день бажаю Україні миру. Мабуть, це найголовніше. Українці опинилися в дуже важкій ситуації. Мені постійно хочеться якось їм допомогти — але що ми, прості смертні люди, можемо?.. Я на знак протесту відмовилася їхати в Севастополь на фестиваль, який російська сторона організувала відразу після захоплення Криму. На жаль, нічого більше я зробити не можу. Але давайте думати, говорити про Україну, не забувати про український народ і про те, що там відбувається в ці хвилини. Я бажаю всім українцям багато щастя. Нехай ця складна ситуація, ці воєнні дії якнайшвидше закінчаться.

 

Анджей Вайда, режисер, з Кристиною Захватович-Вайдою

 

Дорогі українські друзі! В день вашого національного свята бажаю, щоб Україна була вільною, демократичною, незалежною країною. Ми хочемо, щоб вона була частиною Європи. Пам'ятайте, що ми, поляки, розділяємо з вами не тільки перемоги, але й невдачі. Болісні і драматичні переживання дуже добре знайомі і нам. Але ви повинні вистояти! Дорогі українці, попереду у вас — перемога! Ми віримо в вас!

 

Мариля Родович, співачка

 

Я хочу побажати всім українцям в день 25-ліття свободи, щоб вони були щасливі. Бажаю вам миру. Нехай вся Україна розквітає.

 

Єжи Гофман, режисер

 

Якби ви запитали мене, з чим у мене асоціюється Україна, я б сказав, що насамперед з гарними жінками. Це не лестощі — це правда. Але хочеться з нагоди 25-річчя Незалежності України сказати і якісь важливі слова. Я щиро бажаю Україні й українському народу здійснити необхідні реформи, які допоможуть побороти корупцію. Ще більше бажаю українцям миру. Бо тільки в мирній країні можна здійснювати реформи. Війна і корупція — це головні хвороби України, і я дуже хочу, щоб вона їх якнайшвидше позбулася.

 

Кшиштоф Зануссі, режисер

 

Я хочу побажати Україні бути. Можливо, це звучить трохи зловіщо, але це побажання в наші дні можна адресувати і цілій Європі. Я мрію про те, щоб наш світ не розпався на частини, щоб ми всі не розсварилися. В повітрі відчувається загроза — і саме тому я кажу Україні: «Будь». Я також хочу, щоб Україна орієнтувалася на систему, цінності якої пройшли випробування часом. Європейський шлях не ідеальний, але це добрий шлях. В суспільствах, які обрали цей, а не інший шлях, життя справедливіше. Там краще працюють інститути влади, люди більше заробляють, довше і здоровіше живуть, відчувають себе більш захищеними. Європейське суспільство стикається з тисячами проблем, проте жити в демократії набгато краще, ніж без неї. Бажаю Україні й українцям і далі вибирати європейський шлях. 

 


Інтерв'ю: Євгеній Клімакін, 24.08.2016
culture.pl

 

 

 

24.08.2016