Сенцов хотів би бути останнім у списку на звільнення.

 

Український режисер Олег Сенцов, ув'язнений Росією за "екстремізм", заявив про те, що не потребує виняткових та унікальних підходів у справі свого звільнення.

 

"Ставати відомішим в'язнем, щоб тебе обмінювали швидше за інших, – це не той шлях, котрим я хотів би пройти. Я не хочу тягнути ковдру на себе. Я хочу залишитися просто прізвищем у загальному списку. Навряд чи мені запропонують вийти останнім, але це був би хороший вибір", – написав Сенцов у листі, що його опублікував інший політв'язень Геннадій Афанасьєв.

 

Олег пише про те, що Україна має ворогів не лише відкритих, а й прихованих.

 

"Третій рік я сиджу в російській в'язниці. Третій рік проти моєї країни провадять війну. Ворог воює підло, знишка, роблячи вигляд, що він ні до чого. Йому ніхто вже не вірить, та це його не спиняє. Війна не буває красивою, та правда все одно за нами – ми ні на кого не нападали, ми захищаємося. Та крім цього, головного ворога, котрого всі знають і котрий є ззовні, є й інші. Вони дрібніші, та вони всередині, тут, під шкірою, вони майже свої. Але вони не за нас, вони за себе. Хтось залишився зі старих часів, хтось просто хоче жити по-старому, але під новою личиною. Не вийде. І в того великого, і в тих дрібніших різні цілі, та нам з ними не по дорозі. І я не казатиму, що "ми подивимося, хто кого". Я й так знаю, хто переможе. Стремління до свободи і прогресу не спинити", – зазначає Сенцов.

 

Олег констатує, що "тут в ув'язненні ми обмежені", "і навіть не свободою – бо цього вже в нас не забрати, – а тим, що мало можемо зробити тут для країни". "Зробити можемо лише одне – триматися. не треба нас витягати будь-якою ціною – перемога від того не зблизиться. Використовувати нас як зброю проти ворога – так. Знайте, що ми не слабке ваше місце. Якщо нам суджено стати цвяхами в гріб тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться", – підсумовує Сенцов.

 

22.08.2016